De Russisch-Turkse ruzie over Syrië loopt steeds hoger op. Turkije is boos over de Russische bombardementen in Syrië en houdt Rusland verantwoordelijk voor de recente stroom van Syrische vluchtelingen. Die ruzie heeft zijn weerslag op de Turkse toeristenindustrie. De Russen blijven weg.
Verslaggever Jan Eikelboom is in de Zuid-Turkse badplaats Kemer. Februari is altijd een stille maand, maar zo rustig als nu is het nog nooit geweest.
Wachten op klanten
De Zuid-Turkse kust is voor een groot deel afhankelijk van Russische vakantiegangers. Na het neerschieten van het Russische gevechtsvliegtuig in november, stelde president Vladimir Poetin sancties in tegen Turkije. Zo werden de Russische vakantiecharters naar Turkije verboden.
Het is een ramp voor de toeristenindustrie. Verkopers in de badplaats Kemer wachten tevergeefs op klanten. "Op dit moment zijn er geen Russen hier. Normaal komen er zo'n vier miljoen. Maar die blijven nu allemaal weg", zegt een man voor zijn winkel.
Ook de hotels hebben er last van, sommigen staan al te koop. "Hotels met alleen Russen als gasten, worden nu zwaar getroffen", zegt hoteldirecteur Ali Osman Ilhan. "Ze proberen nu andere markten aan te boren, zoals het Oostblok en de Baltische staten, maar het wegblijven van de Russische toeristen is een groot gemis."
Lijnrecht tegenover elkaar
Het conflict tussen Rusland en Turkije verscherpt zich ondertussen steeds verder. Beide landen staan letterlijk op alle fronten in Syrië lijnrecht tegenover elkaar.
Volgens Rusland-expert Fatih Özbay ziet Turkije vooral de Russische steun aan de Koerden als een directe bedreiging. "De druppel is het vaststellen van de grenzen van de toekomstige staat Koerdistan. En dat de Turkmenen verdreven worden uit het Koerdische gebied in Noord-Syrië. Dat is voor Turkije onbespreekbaar."
Militair ingrijpen
Met de Russische bombardementen op de Syrische stad Aleppo en de nieuwe vluchtelingenstroom, escaleert de ruzie tussen Turkije en Rusland steeds verder. En onlangs schond een Russisch vliegtuig opnieuw het Turkse luchtruim.
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei daarna deze "schending te zien als een poging om de crisis in de regio verder te laten escaleren". Ook waarschuwde hij: "Rusland zal de consequenties dragen, als het doorgaat met het schenden van de Turkse soevereiniteit."
Er wordt gespeculeerd dat Erdogan militair gaat ingrijpen in Syrië. Volgens Özbay zal het zo'n vaart niet lopen. "Turkije is een regionale macht om rekening mee te houden, maar dat wil niet zeggen dat het land een oorlog kan riskeren met Rusland. De gevolgen daarvan zouden catastrofaal zijn voor Turkije, voor Rusland, en voor de regio."