Ad Bos en Cees Korvinus in de rechtbank in 2005

Klokkenluider Bos en advocaat Korvinus ruziën over rekening

Ad Bos, de klokkenluider in de bouwfraudezaak, heeft ruzie met zijn toenmalige advocaat Cees Korvinus. Bos kreeg in 2009 een schadevergoeding van 1,7 miljoen euro omdat de overheid hem vervolgde nadat hij uit de school was geklapt over verboden prijsafspraken in de bouw.

Korvinus onderhandelde namens Bos met de Nederlandse staat en diende daarna een rekening in van 170.000 euro, 10 procent van de schadevergoeding, en dat mag niet, oordeelt de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten.

Nieuwsuur spreekt over de kwestie met Cees Korvinus, zijn advocaat Gerard Spong en Roberto Pennino, de advocaat van klokkenluider Ad Bos.

Klokkenluider Bos en advocaat Korvinus ruziën over rekening

Aan de lage kant

"Het gaat in deze zaak om de vraag of Korvinus al dan niet juist heeft gedeclareerd", zegt advocaat Gerard Spong. "De deken zegt dat er sprake is van een resultaatgerelateerde overeenkomst, dat zou verboden zijn. Want je moet uren schrijven, en niet 'no cure no pay' of een resultaatafhankelijke beloning overeenkomen."

Maar volgens Spong is dat in deze zaak niet aan de orde. "Er is gewoon sprake van een incassotarief en dat is niet ongebruikelijk. Het is in dit geval zelfs wat aan de lage kant. Bij een incasso-overeenkomst kan je tot 35 procent gaan van het totale bedrag dat je binnenhaalt, dit is slechts 10 procent."

Cees Korvinus zelf noemt het de wereld op zijn kop. "Dat in een zaak waarin je als advocaat alles uit de kast hebt getrokken, en voor je cliënt het maximale resultaat hebt behaald, nu de declaratie onderwerp wordt van geschil. Bos was al die jaren buitengewoon tevreden en was mij, zogezegd, eeuwig dankbaar."

Schaduwboekhouding

Ad Bos was de klokkenluider die in 2001 grootschalige fraude in de bouwsector aan de kaak stelde. Hij liet een schaduwboekhouding zien van het bedrijf waar hij technisch directeur was. Hierin was te zien hoe bouwbedrijven verboden prijsafspraken maakten, en zo de prijzen kunstmatig hoog hielden.

Bos gold zelf jarenlang als verdachte in de bouwfraudezaak. Korvinus stond hem bijna tien jaar bij als advocaat en onderhandelde met de staat over een schadevergoeding. Uiteindelijk keerde het ministerie van Binnenlandse Zaken 1,7 miljoen euro uit aan Bos, waarvan Korvinus een deel heeft gekregen.

Geen bedenktijd

Volgens zijn huidige advocaat Roberto Pennino heeft Bos nooit vraagtekens gezet bij de overeenkomst met Korvinus. "Totdat vorig jaar iemand hem vertelde dat een dergelijke afspraak ongeoorloofd is. Toen is hij daarover gaan nadenken en gaan terughalen hoe het precies is gelopen in die tijd."

Volgens de advocaat heeft Korvinus Bos destijds niet goed geïnformeerd. "Op het moment dat Bos het voorstel kreeg, wist hij niet alleen dat zo'n overeenkomst niet is toegestaan, hij wist ook niet op welk bedrag die 10 procent zou worden toegepast, terwijl Korvinus al wel op de hoogte was."

Ook moest Bos de overeenkomst onder tijdsdruk tekenen. "Hij kreeg geen bedenktijd. Hij werd door Korvinus ontboden op zijn kantoor en moest meteen tekenen. Bovendien was hij dus niet volledig geïnformeerd. Hij voelt zich door Korvinus belazerd", zegt Pennino.

Slim genoeg

Volgens advocaat Spong is het destijds heel anders gegaan. "Het is een proces geweest waarbij Bos betrokken was. Bos ging mee naar het ministerie, hij wist dat er een bedrag op tafel zou komen, het ging niet om een futiliteit. Dat had hij kunnen weten. Hij is slim genoeg om dat te kunnen weten."

De overeenkomst tussen Korvinus en Bos werd gesloten in 2009. Spong vindt het gek dat de klokkenluider na al die jaren met een claim komt. "Bos heeft die overeenkomst getekend met zijn volle verstand, in het bijzijn van zijn vrouw zelfs. Wij vinden het een loepzuivere, rechtsgeldige overeenkomst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl