VN: Assange wordt onterecht vastgehouden

Hij zit al ruim drie jaar vast in de ambassade van Ecuador in Londen: klokkenluider en WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Volgens de Verenigde Naties zit hij daar onterecht. Een speciale commissie concludeert dat hij moet worden vrijgelaten en recht heeft op een schadevergoeding.

In Nieuwsuur legt internationaal strafrechtadvocaat Bart Stapert uit wat het oordeel van de Verenigde Naties betekent voor de klokkenluider.

Assange vluchtte in 2012 naar de Ecuadoraanse ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen. Dat land wil de klokkenluider ondervragen over beschuldigingen van aanranding en verkrachting.

Maar Assange is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten. Daar kan hij vervolgd worden voor het lekken van staatsgeheimen, onder meer over de oorlog in Afghanistan.

De Australiër vroeg de VN in 2014 te onderzoeken of zijn opsluiting legaal is.Zelf vind hij dat er sprake is van illegale opsluiting omdat hij de ambassade feitelijk niet kan verlaten. Zodra hij een voet over de drempel zet, wordt hij door de Britse politie gearresteerd.

Voor de ambassade in Londen staat permanent politie

Assange bedankte de VN in een videoverbinding voor het onderzoek. Hij benadrukte dat Groot-Brittannië en Zweden het oordeel van de VN moeten respecteren en uitvoeren.

Hij zei dat het oordeel van de VN een van de belangrijkste vormen van internationaal recht is. Beide landen hebben geen andere keus dan hem vrij te laten. "Dit is het einde van een lange juridische weg." Hij sprak van een grote overwinning. "Dat brengt een glimlach op mijn gezicht."

Vrijwillig vast

Maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken Hammond noemde de uitkomst ridicuul. Het land wil bezwaar aantekenen tegen de VN-conclusie. "Assange vermijdt zijn wetmatige arrestatie. Er is nog altijd een Europees arrestatiebevel van kracht. Wij zijn verplicht hem uit te leveren aan Zweden."

Ook Zweden laat weten het niet eens te zijn met de VN. Het land zegt dat Assange er zelf voor heeft gekozen om in de ambassade te blijven. Hij kan daar weg wanneer hij wil.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl