Azc

COA-medewerkers leren signalen radicalisering herkennen

Salafistische moskeeën die Korans uitdelen onder vluchtelingen of een fundamentalistische moslimorganisatie die een kinderfeest organiseert in een asielzoekerscentrum: religieuze hulpverlening aan asielzoekers kan uitlopen op het aanzetten tot radicalisering. Hulpverleners bij het COA worden daarom getraind de signalen te herkennen.

Elke vrijdag halen medewerkers van de Nijmeegse Al Moslimin-moskee zo’n 150 vluchtelingen op bij de tijdelijke noodopvang Heumensoord. Deze mensen kunnen bidden in de moskee en krijgen dan ook wat te eten aangeboden.

De mensen zijn erg dankbaar voor het initiatief van de moskee. Een van de vluchtelingen zegt: "De Arabische gemeenschap hier heeft ons geholpen met vervoer maar ook met kleding en andere spullen. We zijn erg dankbaar."

COA-medewerkers leren signalen radicalisering herkennen

In actie komen

Sinds de komst van de vluchtelingen bieden door heel het land - naast initiatieven van kerken en andere organisaties - ook veel moskeeën en moslimorganisaties hulp aan. Voor veel vluchtelingen zijn de afgelopen periode kleding, speelgoed, eten en Korans ingezameld.

Ook via Facebook is veel hulp gevraagd. De Quba-moskee uit Den Haag plaatste een video. "Laten we met z’n allen in actie komen en de Syrische vluchtelingen en asielzoekers een leuk offerfeest bezorgen"

November 2015: 'Dreigingsniveau onveranderd substantieel'

Als recruiters langskomen dan kan het zijn dat een enkeling bevlogen raakt van radicalisme en ook overgaat tot geweld. Daar zit onze zorg.

Dick Schoof, Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

Maar over sommige type moskeeën en organisaties die hulp bieden aan vluchtelingen bestaan grote zorgen. Een flink aantal van deze fundamentalistische organisaties wordt dan ook goed in de gaten gehouden.

Ronselen

Een Kamermeerderheid vroeg eind 2015 om ultraorthodoxe gelovigen uit de buurt van asielzoekerscentra te houden. Want salafisten, zo menen de partijen, ronselen bij azc's. Kamerleden van VVD, PvdA, PVV, CDA en SGP denken dat salafistische vrijwilligers naar de centra komen onder het mom van het aanbieden van geestelijke zorg. Volgens de partijen zijn er 'signalen' dat de fundamentalistische gelovigen eigenlijk komen om te ronselen.

Dick Schoof zei eerder in Nieuwsuur: “Het kan heel goed zijn dat mensen die in asielzoekerscentra zitten een vorm van ongenoegen krijgen, frustraties krijgen over het verloop van de procedure of dat tegenvalt wat hen nu wordt geboden. Dat zou een voedingsbodem voor radicalisering kunnen zijn. Als recruiters daar langskomen dan kan het zijn dat een enkeling bevlogen raakt van radicalisme en ook overgaat tot geweld. Daar zit onze zorg."

Een training om radicalisering te herkennen

Signalen

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert voor alle medewerkers een workshop radicalisering om signalen van radicalisering te herkennen. "Er zijn signalen, geluiden dat ronselaars ingang proberen te krijgen. We willen medewerkers de juiste handvatten geven dat als zij met signalen geconfronteerd worden dat ze weten wat ze moeten doen", zegt Pieter Schults, trainer van het COA.

We moeten er op beducht zijn dat er mensen zijn die andere bedoelingen hebben, maar hier in Nijmegen speelt dat niet.

Said Bouharrou, Al Moslimin-moskee Nijmegen

Said Bouharrou van de Al Moslimin-moskee vindt het jammer dat een kleine minderheid het kan verpesten voor de rest. "Ik benadruk dat het overgrote deel van de moslimgemeenschap en moskeeën zeer vredelievend bezig zijn en denken aan de medemens en er voor gaan. Jammer dat anderen andere bedoelingen hebben bij het helpen van vluchtelingen."

"De groep vluchtelingen is een kwetsbare groep. We moeten er op beducht zijn dat er mensen zijn die andere bedoelingen hebben, maar hier in Nijmegen speelt dat niet. En als wij dat soort signalen zouden horen, dan zouden we de eerste zijn die er mee naar de gemeente gaan", aldus Said Bouharrou.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl