Cruz spreekt zijn aanhang toe nadat bekend is gemaakt dat hij heeft gewonnen in Iowa

Iowa en de rivalen van Donald Trump

In de VS heeft de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton haar eerste nipte overwinning behaald. In een aantal kiesdistricten lagen Clinton en haar rivaal Bernie Sanders zo dicht bij elkaar, dat er uiteindelijk een muntje is opgegooid dat de winnaar moest bepalen.

Volgens de Iowaanse nieuwssite Des Moines Register gebeurde dat in zeker vijf districten. Opmerkelijk genoeg kwam Hillary Clinton elke keer als winnaar uit de bus.

Zwak en lui

Bij de Republikeinen kreeg de Texaanse senator Ted Cruz in Iowa de meeste stemmen. Hij versloeg onder anderen Donald Trump.

De miljardair kreeg nog geen kwart van de Republikeinse stemmen. "Kennelijk is driekwart van Iowaanse Republikeinen zwak, lui en niet bereid om Amerika weer geweldig te maken", meldt CNN, verwijzend naar enkele campagneleuzen van Trump.

Vanavond in Nieuwsuur: De aandacht bij de Republikeinen werd tot nu toe opgeëist door Donald Trump. Maar wie zijn zijn twee kansrijke rivalen?

Overigens is de uitslag van de eerste staat niet bepalend, zegt CNN. "Het schip van Trump is nog niet gezonken, maar begint wel water te maken."

Gedisciplineerde campagne

Dat komt niet als een heel grote verrassing, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Trump stond voor een heel moeilijke uitdaging. Hij leunt op kiezers die normaal niet komen stemmen bij voorverkiezingen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is hem niet gelukt hen over te halen."

De overwinning van Cruz heeft hij volgens Van der Horst vooral te danken aan zijn campagneteam. "Cruz had een heel gedisciplineerde campagne met veel vrijwilligers die mensen aanspraken en langs huizen gingen. Dat had Trump allemaal niet."

Cruz noemde zijn overwinning in een toespraak "een zege voor moedige conservatieve burgers in Iowa en het hele land". Trump, op zijn beurt, feliciteerde Cruz en zei dat hij vereerd was dat hij als tweede was geëindigd.

Hoe werken de Amerikaanse verkiezingen?

Alternatief

The New York Times wijst vandaag op de sterke uitgangspositie van de Republikeinse kandidaat Marco Rubio, de jonge senator uit Florida die als derde eindigde achter Cruz en Trump. Rubio zou weleens flink kunnen gaan profiteren van het feit dat zowel Cruz als Trump veel weerstand oproept in het Republikeinse kamp. Volgens The New York Times is het goed mogelijk dat veel Republikeinse stemmers de gematigde Rubio als goed alternatief zien.

Hij heeft de steun van het partij-establishment, dat tegen Cruz en Trump is en Rubio's campagne is nieuw leven ingeblazen.

Het campagnecircus verplaatst zich nu naar New Hampshire. In deze noordoostelijke staat van Amerika is op 9 februari de volgende voorverkiezing. Donald Trump staat er volgens de peilingen goed voor.

Amerika verliest zijn economische ruggengraat
  • NOS / Lars Boogaard
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl