Weinig protest tegen asielzoekers in Noorwegen

  • Rudy Bouma

    verslaggever

  • Rudy Bouma

    verslaggever

Noorwegen ontving afgelopen jaar een groter aantal asielzoekers per hoofd van de bevolking dan Nederland. Maar hevige protesten, zoals in ons land, blijven nagenoeg uit. Ondanks een serie verkrachtingen door immigranten in het verleden, waar de politie pas op aandringen van de pers openheid aan gaf.

Nieuwsuur besteedt deze week aandacht aan het asielbeleid in Scandinavië. Vanavond de tweede aflevering: Noorwegen. Eerder keken we al naar Zweden, dat recent weer grenscontroles heeft ingevoerd.

Weinig protest tegen asielzoekers in Noorwegen

Samenwerken

De Noorse stad Stavanger werd rond 2009 geteisterd door een reeks verkrachtingen door met name taxichauffeurs. De regionale krant Aftenbladet bracht naar buiten dat 17 van de 18 daders van niet-westerse origine waren, waarop de politie schoorvoetend openheid van zaken gaf.

Toenmalig hoofdredacteur van de links-liberale krant, Tom Hetland, zegt dat na hun publicatie de lokale moslimgemeenschap, vrouwenorganisaties, de gemeente en politie succesvol samenwerkten om nieuwe verkrachtingen te voorkomen.

Cursus seksuele omgang

Zo werden er in Noorse asielzoekerscentra verplichte cursussen 'seksuele omgang' ingevoerd, die nu worden geëvalueerd. Bij Hero Norge in Stavanger worden ze nog steeds gegeven. Een groep van zo'n vijftien Syriërs en Soedanezen bekijken dia's met schaars geklede Noorse vrouwen en worden gestimuleerd te discussiëren over hun perceptie.

De deelnemende Syriërs zeggen uit een vrijzinnig milieu te komen en weinig nieuws te horen. Ze erkennen dat een ander deel van de - religieuze - Syriërs dit mogelijk anders ziet. De meeste Soedanezen zitten onderuit gezakt en participeren nauwelijks.

  • Nieuwsuur
    Cursus 'seksuele omgang' in Stavanger
  • Nieuwsuur
    Gebruikt beeld in de cursus 'seksuele omgang'
  • Nieuwsuur
    Deelnemers aan de cursus in Stavanger

Nieuwe maatregelen

De Noorse staatssecretaris van Migratie & Integratie, Jøran Kallmyr, zegt openheid over het verband tussen etniciteit en criminaliteit erg belangrijk te vinden. Hij is van de rechtse Vooruitgangspartij die nu samen met de conservatieven regeert.

"Noorwegen staat op plaats 4 of 5 op de ranglijst van asielaanvragen per hoofd van de bevolking", zegt hij. "We zijn een welvarend land met een goed sociaal stelsel. Daarom moeten we ook de strengste toelating hebben."

De Noorse regering heeft recent een pakket van veertig nieuwe maatregelen afgekondigd. Zo moeten asielzoekers langer wachten op een permanente verblijfsvergunning en is betaald werk daarvoor vereist.

Ook worden uitkeringen voor asielzoekers lager en uitgekeerd in de vorm van tegoedbonnen voor basale levensbehoeften, zodat er geen geld kan worden teruggestuurd naar familie in het land van herkomst. Daarnaast worden de regels voor gezinshereniging aangescherpt.

Je moet controle hebben over de instroom, anders loopt het mis met integratie en acceptatie.

Jøran Kallmyr, staatssecretaris van Migratie & Integratie

Weinig protest

Noorwegen zag afgelopen jaar 30.000 asielzoekers binnenkomen, op een bevolking van zo'n 5 miljoen inwoners. Onder andere lege kantoorpanden worden noodgedwongen omgebouwd tot azc's. In een voormalig kantoor dat Nieuwsuur bezoekt, wordt met man en macht gewerkt om het bewoonbaar te krijgen voor ruim 500 vluchtelingen.

Het gebouw staat op nog geen 20 meter van een appartementencomplex, maar de bewoners hebben nauwelijks moeite met hun nieuwe buren. Ook in een villabuurtje in Oslo, waar ook 500 vluchtelingen worden gehuisvest valt het protest mee. Agressiviteit en geweld tegen azc’s zoals in Nederland, is in Noorwegen sowieso zeldzaam.

"Je moet controle hebben over de instroom, anders loopt het mis met integratie en acceptatie", is het advies van staatssecretaris Kallmyr aan Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl