'Turkije kan de vluchtelingen niet tegenhouden'

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

  • Jan Eikelboom

    verslaggever

Bijna veertig mensen verdronken vandaag voor de Turkse kust bij hun poging Griekenland te bereiken. Om dit soort tragedies te voorkomen, heeft de Europese Unie 3 miljard euro aan Turkije beloofd en lanceerde PvdA-leider Diederik Samsom een plan om vluchtelingen met veerboten terug te sturen.

Maar zijn vluchtelingen wel te stoppen? Verslaggever Jan Eikelboom vraagt het aan deskundigen en vluchtelingen zelf in Turkije.

'Turkije kan de vluchtelingen niet tegenhouden'

Zinkende boot

Sinds begin januari hebben al meer dan 40.000 mensen de oversteek vanuit Turkije gemaakt, ondanks de afspraken die de EU en Turkije hebben gemaakt om de vluchtelingenstroom te stoppen. Alle miljarden en extra controles lijken nog weinig effect te hebben.

De overtocht naar Griekenland is zeker niet zonder risico's. Het weer op zee kan snel omslaan. Alleen al in de omgeving van het Turkse kustplaatsje Didim verdronken de afgelopen twee weken meer dan vijftig mensen.

Kapitein Ismail Karvan redde in een nacht meer dan tweehonderd drenkelingen. "Ze zaten op een zinkende boot. Als we 10 minuten later waren geweest, was de boot gezonken en waren ruim honderd mensen verdronken."

Tegenhouden

Toch laten vluchtelingen en migranten zich niet afschrikken. De aantrekkingskracht van Europa is simpelweg te groot. De boulevard van Didim stroomt 's avonds vol met vluchtelingen en migranten die van plan zijn de oversteek te maken. Iedereen kent de risico's, maar dat houdt ze niet tegen.

  • Nieuwsuur
    Stille getuigen van de overtocht
  • Nieuwsuur
    Stille getuigen van de overtocht

De politie en kustwacht in Didim doen hun best om de boten met vluchtelingen tegen te houden. Zo nu en dan ontdekt een politiepatrouille een smokkelboot, maar de meesten glippen er gewoon doorheen.

"Hoe wil je duizenden kilometers kustlijn bewaken? Dat kan alleen als je op elke vijftig meter een politieman neerzet. Het is echt onzin", zegt hoogleraar Cengiz Aktar, tevens oud-directeur van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

'Hier is niks'

Aktar gelooft niet dat Turkije de vluchtelingen kan tegenhouden. "De politici willen het graag geloven, maar dit gaat echt niet werken. Niemand ter wereld kan iemand tegenhouden die voor zijn leven vreest", zegt de hoogleraar.

En dat blijkt ook uit de verhalen die de vluchtelingen vertellen. "Ik wil naar Europa. In Syrië is het gevaarlijk, het is er oorlog", zegt een jonge man in Didim. En in Turkije blijven is voor hem ook geen optie. "Hier is niks, hier is geen leven. In Europa helpen ze je."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl