De bewoners van Luttelgeest werden gisteren tijdens een besloten bijeenkomst geïnformeerd over de mogelijke komst van een nieuw asielzoekerscentrum in het dorp. Over die bijeenkomst ontstond ophef, omdat journalisten er werden weggestuurd.
De burgemeester wilde dat de inwoners vrijuit konden spreken. De aanwezigheid van media zou dat kunnen verhinderen. Wat heeft dit voor consequenties voor de persvrijheid rondom deze bijeenkomsten, die steeds vaker voorkomen?
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder (waar Luttelgeest onder valt) is vanavond te gast in Nieuwsuur.
Noodverordening
In de omgeving van Luttelgeest was donderdagavond een noodverordening van kracht. Die gold in de straal van 5 kilometer rond het dorp en duurde tot middernacht. Vanwege de noodverordening werden journalisten van Omroep Flevoland uit het gebied verwijderd. Ze wilden verslag doen van de bijeenkomst, maar werden door de politie weggestuurd.
Het Genootschap van Hoofdredacteuren heeft bezwaar gemaakt tegen het inzetten van de noodverordening en vindt dat het inbreuk maakt op de persvrijheid. Volgens de hoofdredacteuren mag een gemeente niet bepalen welke journalist wel en welke niet wordt toegelaten tot een openbare bijeenkomst.
Er is ook steun voor het besluit van burgemeester Van der Werff. Commissaris van de Koning in de provincie Flevoland, Leen Verbeek, schaart zich achter de beslissing van de burgemeester.
Te veel
De gemeente Noordoostpolder, waar Luttelgeest onder valt, vangt op dit moment 1400 asielzoekers op. Het COA had verzocht om de opvang van nog eens 450 mensen. Direct omwonenden lieten de gemeente gisteravond weten een tweede opvangplek in de buurt te veel te vinden. Luttelgeest telt zelf 2100 inwoners.
Na de bijeenkomst heeft het college van burgemeester en wethouders besloten dat er voorlopig geen nieuwe opvangplek voor asielzoekers komt in Luttelgeest.