Duitsland worstelt met de vluchtelingenstroom

In Berlijn is het nog steeds niet gelukt een functionerend systeem op te zetten om de vluchtelingen op te vangen. Die staan soms weken in de rij om een afspraak te krijgen bij de gemeentelijke dienst.

De spanningen lopen hoog op en steeds meer vluchtelingen willen terug naar hun land van herkomst, omdat ze bang zijn voor de chaos in de Duitse bureaucratie. Zelfs 's nachts staan mensen in de rij in de hoop om zo toch nog een afspraak te krijgen. Maar is het sluiten van de grenzen dan de enige oplossing?

Duitsland worstelt met de vluchtelingenstroom

Nieuwsuur spreekt met Steffen Angenendt, een belangrijke adviseur van de regering en prominent lid van de Stichting Wetenschap en Politiek (SWP) in Berlijn. Hij denkt dat er alleen een Europese oplossing mogelijk is voor het vluchtelingenprobleem.

"Of er komt een Europese oplossing of er is geen oplossing. En als de aantallen vluchtelingen niet naar beneden gaan in de komende weken, zal ook Duitsland overwegen de grenzen te sluiten. Dat zou een ramp zijn, niet alleen voor Duitsland."

Hij denkt ook dat bondskanselier Angela Merkel de solidariteit in Europa ernstig heeft overschat. "Het was verrassend dat juist de solidariteit van de kleine landen zo gering is. Dat heeft ze heel erg onderschat."

  • Nieuwsuur
    De vluchtelingen staan soms dagen achtereen in de rij
  • Nieuwsuur
    De vluchtelingen krijgen allemaal een nummer in de rij
  • Nieuwsuur
    De politie maakt veel overuren om alles in goede banen te leiden

Duizend overuren

De politie in Duitsland loopt ondertussen tegen haar grenzen aan. De voorzitter van de politievakbond, Rainer Wendt, maakt zich grote zorgen over de werkdruk bij de politie. Duizend overuren per persoon zijn geen uitzondering. Volgens hem is dit niet lang vol te houden.

"We zijn dag en nacht actief bij de opname en registratie aan de grens, maar we moeten tegelijkertijd vluchtelingen beschermen tegen aanvallen van extreem-rechts. Ook moeten we allerlei conflicten tussen asielzoekers onderling bestrijden. De sociale vrede in Duitsland is in gevaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl