Film Spotlight is ode aan onderzoeksjournalistiek

Het is een journalistiek jongensboek: Spotlight. De film vertelt het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse krant The Boston Globe die in 2002 het grootschalige kindermisbruik binnen de Rooms-Katholieke kerk blootlegde.

De film is genomineerd voor zes Oscars en werd begin deze maand door Amerikaanse filmcritici bekroond tot beste film van 2015. The Boston Globe kreeg in 2003 de Pulitzerprijs voor beste journalistieke daad.

Nieuwsuur sprak met de regisseur, acteurs en journalisten in Londen.

Film Spotlight is ode aan onderzoeksjournalistiek

Spotlight is een onderzoeksteam van vier journalisten binnen The Globe. Hoofdredacteur Marty Baron zette de journalisten begin 2001 in na een klein artikel over kindermisbruik door een priester. "Een gedurfde stap die een enorme impact heeft gehad, niet alleen op de krant en de stad, maar op de hele wereld", vertelt regisseur Tom McCarthy.

Journalistiek speurwerk

Spotlight ontdekt een patroon van priesters die kinderen misbruiken binnen de staat Massachusetts. Ze werken maanden aan hun onderzoek, voordat ze met resultaten naar buiten komen. Het team spreekt met slachtoffers, pluist archieven uit en begint een databank met namen van verdachte kerkdienaren.

De krant bindt de strijd aan met de machtige katholieke kerk, die diep in alle haarvaten van het katholieke Boston zit. Er is tegenwerking van de kerkelijke autoriteiten en het leidt tot confrontaties tussen mensen die elkaar al jaren kennen.

Uiteindelijk laat Spotlight het succes van systematisch journalistiek speurwerk zien. Het onderzoek toont aan dat de kerk pedofiele priesters jarenlang de hand boven het hoofd heeft gehouden. Er gaat een beerput open waarvan het einde nog niet in zicht is.

Onderzoeksjournalistiek houdt mensen met macht verantwoordelijk voor hun daden.

Walter Robby Robinson, chef Spotlight

Uit het onderzoek blijkt dat in Boston alleen al zo'n 250 priesters decennialang samen meer dan 1000 kinderen hebben misbruikt. Daarnaast heeft de zaak een golf aan onthullingen in gang gebracht in meer dan tweehonderd verschillende steden in de Verenigde Staten en daarbuiten.

Het laat volgens de journalisten van The Globe zien hoe groot de impact kan zijn van diepgravende onderzoeksjournalistiek, in deze tijd waarin honderden Amerikaanse kranten zijn verdwenen.

"Het houdt machtige instituties en mensen verantwoordelijk voor hun daden, zelfs degene die beweren de toonbeelden van integriteit en moraliteit te zijn", vertelt Walter Robby Robinson, destijds chef van het Spotlight Team.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl