Hard tegen hard in Calais

Het is met 4000-6000 migranten de grootste sloppenwijk van West-Europa: ‘De Jungle’. Het tentenkamp in de Noord-Franse kustplaats Calais is dé wachtplek van waaruit migranten pogingen ondernemen om uiteindelijk in Groot-Brittannië te belanden. De Franse autoriteiten willen nu het kamp verwijderen. Maar gaat dat lukken? En is daarmee het probleem opgelost?

Hard tegen hard in Calais

Waarom zitten er zoveel mensen?

Naar schatting zitten er op dit moment tussen de 4000 en 6000 migranten in het migrantenkamp in Calais. Mensen die in de Jungle verblijven proberen via de Eurotunnel (per trein of vrachtwagen) of via het Kanaal (per boot) Groot-Brittannië te bereiken. Omdat dit de laatste jaren steeds moeilijker wordt, blijven migranten ook langer in de Jungle.

Groot-Brittannië en Frankrijk tekenden in augustus een overeenkomst om de crisis te beteugelen. Ook werden er verhoogde hekken geplaatst rond het kamp, de Eurotunnel en de haven. De Britten hebben een nieuw commandocentrum ingericht om de georganiseerde mensensmokkel aan te pakken. Met succes. Het lukt nu nog zelden mensen om de oversteek illegaal te maken.

Hoe lang is er al een migrantenkamp in Calais?

In 1999 ontstond in het kustplaatsje Sangatte, niet ver van Calais, het allereerste migrantenkamp. Omdat het Rode Kruis daar slaapplaatsen aanbood werd het een toevluchtsoord voor duizenden Afghanen en Koerden uit Irak. Migranten die het kamp als ‘springplank’ gebruikten voor hun illegale tocht naar Groot-Brittannië. Het lukte toen nog vrijwel iedereen om Groot-Brittannië te bereiken. In 2001 besloot de toenmalige minister van binnenlandse zaken, Nicolas Sarkozy, het kamp te sluiten. Maar de problemen waren daarmee niet opgelost. In de jaren daarna werd Calais het nieuwe toevluchtsoord.

De Franse oproerpolitie probeerde verschillende keren om ook dit kamp te ontruimen, zoals in 2009. Naar schatting verbleven er toen tussen de 600 en 800 illegalen. De ontruiming was niet succesvol. Sterker nog, er bleven migranten naar het kamp in Calais komen met als eindbestemming Groot-Brittannië.

Frankrijk wil het kamp ontruimen, hoe moet dat gebeuren?

Na een jarenlang kat-en-muis spel tussen migranten en de Franse autoriteiten, heeft de regering opnieuw besloten het kamp te ontruimen. Deze maand zijn er containerwoningen geplaatst, waar migranten kunnen slapen. En de Franse immigratiedienst probeert kampbewoners te overtuigen de 'jungle' te verlaten. Ze biedt de mogelijkheid om alsnog asiel aan te vragen in Frankrijk.

Via deze tactiek hoopt Frankrijk de komende maanden het kamp beetje bij beetje te ontruimen.

De huidige situatie in Calais. (Bron: BBC)

Is het plan succesvol?

Dat is moeilijk te zeggen. Volgens de Franse autoriteiten wel. Zij verklaren dat het aantal migranten het afgelopen jaar is gedaald. 2800 mensen vroegen asiel aan in Frankrijk. En 2000 mensen zouden zijn vertrokken naar centra elders in het land. Het is moeilijk om deze cijfers na te gaan. Doordat er al jarenlang een probleem is in Calais met het migrantenkamp, is het een politiek mijnenveld geworden. De Franse autoriteiten hebben er belang bij om deze cijfers naar boven af te ronden. Nieuwsuur sprak met agenten van de Franse ME die werkzaam zijn in de Jungle. Zij denken niet dat het aantal kampbewoners is gedaald en vermoeden dat er nog steeds rond de 6000 bewoners zitten. En nog elke dag komen daar naar schatting zo’n 50-100 migranten bij. Die willen niet in Frankrijk blijven, in hun ogen een anti-islam land.

De meeste migranten in de Jungle zeggen dat er geen weg meer terug is. Ze zijn al zover gekomen, dat niets hen tegenhoudt om pogingen te blijven doen om Groot-Brittannië te bereiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl