'Koerdische strijders vernietigen Iraakse dorpen'

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben Koerdische strijders duizenden woningen vernietigd in dorpen die zijn heroverd op IS. De Koerden zouden daarmee doelbewust hele gemeenschappen proberen te ontwortelen.

'Koerdische strijders vernietigen Iraakse dorpen'

"Het lijkt beleid van de strijdkrachten om Arabische gemeenschappen te verdrijven door hele dorpen die ze hebben heroverd op IS te vernietigen", zegt een van de Amnesty-onderzoekers. De dorpen maken nadat de oorspronkelijke inwoners zijn weggejaagd deel uit van Koerdistan. De Koerden ontkennen de beschuldigingen.

De bevindingen van het rapport zijn verontrustend.

minister Koenders

Het zou gaan om strijders van de Koerdische Regionale Regering en verschillende Koerdische milities. De Koerdische Regionale Regering is een bondgenoot van het Westen in de strijd tegen Islamitische Staat. Amnesty roept bondgenoten van de Koerden op, dus ook Nederland om hier stelling tegen te nemen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken zegt bezorgd te zijn over misdaden die Koerdische strijders in Noord-Irak zouden hebben begaan. "De Iraakse Koerden spelen een belangrijke rol in de strijd tegen IS en Nederland is betrokken bij de training van Peshmerga’s", staat in een reactie. De minister wil de bevindingen van het rapport bij de Koerden aan de orde stellen.

Amnesty deed onderzoek in verschillende dorpen en steden die tussen september 2014 en maart 2015 werden veroverd op IS. Ook werden ooggetuigen en slachtoffers geïnterviewd. De vernietiging van complete dorpen zou ook te zien zijn op satellietbeelden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl