'Wij zijn van de ISIS Hunting Club en doen niet aan verliezen'

In het noorden van Irak vechten Koerdische Peshmerga-strijders tegen terreurbeweging Islamitische Staat. De Koerden vormen de grondtroepen van de door VS-geleide internationale coalitie.

De elitetroepen zijn de strijders die horen bij de Counterterrorism Group, een gevechtseenheid van een paar honderd man. Zij gaan als eerst de strijd aan met IS. Het zijn de best getrainde, en best bewapende Koerdische strijders. Ze noemen zichzelf de ISIS Hunting Club.

In Nieuwsuur een reportage van verslaggever Jan Eikelboom en redacteur Roozbeh Kaboly die een geheime basis van de Counterterrorism Group in Irak bezochten. Ze mochten mee op gevechtsmissie bij Kirkuk, in het noorden van het land.

'Wij zijn van de ISIS Hunting Club en doen niet aan verliezen'

"Wij zijn van de ISIS Hunting Club, wij zijn jagers en doen niet aan verliezen. Onze vijanden zullen opgejaagd worden", zegt commandant Polat Talabani. "De afgelopen anderhalf jaar hebben wij een paar duizend IS-strijders gedood."

De speciale eenheid vormt de eerste linie in gevechten met IS. "Wij opereren in het geheim. Maar als er iets gebeurt, gaan wij er als eerste op af, na ons komen de andere Peshmerga's", zegt Talabani.

Aanvallen

De afgelopen anderhalf jaar waren de commando's betrokken bij meerdere grote aanvallen op IS. "We hebben veel resultaat geboekt met onze acties."

Zo heroverde de Peshmerga's vorig jaar november de Noord-Iraakse stad Sinjar. Ruim 7500 Koerdische voerden een aanval uit op de stad, waar 600 strijders van IS waren. De Koerden werden daarbij geholpen door straaljagers van de internationale coalitie tegen IS.

Ook Nederland steunt de Koerden. Zo'n 130 Nederlandse militairen trainen de Koerden in de stad Erbil. Daarnaast bombarderen F16's doelen van IS.

Vernietigen

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International meldde vandaag dat Koerdische strijders duizenden woningen vernietigd in dorpen die zijn heroverd op IS. De Koerden zouden daarmee doelbewust hele gemeenschappen proberen te ontwortelen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde het rapport van Amnesty verontrustend en wil de bevindingen bij de Koerden aan de orde stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl