De topmannen van de vier banken

Nieuwsuur interviewt topmannen vier Nederlandse banken

Zeven jaar na het hoogtepunt van de kredietcrisis spreekt Nieuwsuur met de topmannen van de vier grootste banken van Nederland. Het is voor het eerst dat de bankiers een gezamenlijk tv-interview geven. Op de Zuidas spreekt Twan Huys met Ralph Hamers (ING), Wiebe Draijer (Rabobank), Gerrit Zalm (ABN Amro) en Maurice Oostendorp (SNS) over de lessen uit de crisis, de diepe vertrouwensbreuk met de klant en de overlevingskansen voor de toekomst.

Kapitaalinjectie

De Algemene Rekenkamer berekende voor Nieuwsuur dat de Nederlandse staat zeker 100 miljard euro heeft gestoken in staatssteun, leningen en garanties om de financiële sector overeind te houden.

"Als we op dat moment geen steun hadden gekregen van de staat, was ING omgevallen", vertelt ING-topman Ralph Hamers. ING kreeg in 2008 een kapitaalinjectie van tien miljard euro, en betaalde die de afgelopen jaren terug.

ABN Amro gaat winst inhouden

Tijdens de kredietcrisis kwam ABN Amro zwaar in de problemen en moest zelfs genationaliseerd worden. Om in de toekomst beter tegenslagen te kunnen opvangen, moet de bank meer vlees op de botten krijgen, beaamt topman Gerrit Zalm: "We willen de kapitaalpositie verder versterken en uitbouwen de komende jaren, ook door winstinhouding."

Topman Maurice Oostendorp van de genationaliseerde SNS Bank waarschuwt dat als de banken meer eigen vermogen moeten aanhouden, dat zal worden doorberekend, met duurdere leningen en minder spaarrente als gevolg: "Wat er aan regelgeving en toezicht is doorgevoerd was nodig en goed, maar we hebben een grens bereikt."

De vier topmannen

Rentederivaten: 'corrigeren en compenseren'

De banken raakten de afgelopen jaren ook in opspraak omdat ze jarenlang ingewikkelde producten aan mkb’ers verkochten. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) berichtte onlangs nog dat de afhandeling van die dossiers door de banken nog onvoldoende was. De bankiers geven aan dit te willen herstellen: "We zullen alle fouten die we gemaakt hebben corrigeren en compenseren", zegt Rabo-topman Wiebe Draijer.

Het vertrouwen willen de bankiers "stapje voor stapje en transactie voor transactie" herstellen. En dat terwijl gloednieuwe concurrentie zich al aandient. Terwijl bij banken duizenden mensen hun baan verliezen, zien kleine IT-bedrijfjes een gat in de markt. Langzaam nemen ze steeds meer taken van bestaande banken over. "De Fintechs vallen ons van alle kanten aan,” aldus Hamers. “Ze houden ons scherp.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl