Syrische vluchteling in Istanbul

'Als Syrische vluchteling blijf je in Turkije een gast'

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

  • Lucas Waagmeester

    correspondent in Turkije

Nergens hebben meer Syrische vluchtelingen zich op één plek verzameld dan in Istanbul. Ze zijn in Turkije veilig, maar toch blijven ze doorreizen naar Europa. In Turkije zijn momenteel meer dan 2 miljoen Syrische vluchtelingen geregistreerd.

Europa doet weer uitgebreid zaken met Turkije, in de hoop dat de Turken de juiste maatregelen nemen om Syriërs in Turkije te houden. Maar die deal komt net op het moment dat het in Turkije zelf niet best gaat, naar Europese maatstaven.

'Als Syrische vluchteling blijf je in Turkije een gast'

Geen onderwijs

Samer al-Kadry, eigenaar van een boekenwinkel in Istanbul, ziet de mensen uit de stad wegtrekken, door naar Europa. Turkije biedt niet wat de Syriërs zoeken. "Syriërs hebben hier geen werkvergunning. Er is geen toekomst, we blijven gasten hier. Ook is er te weinig onderwijs", zegt Al-Kadry.

Voor de 400.000 Syrische kinderen in Turkije zijn er geen scholen beschikbaar. De Syrische Shaza Barakat werkt hard aan haar eigen schooltje, in een kantoorpand in een buitenwijk van Istanbul. Hulp van de Turkse regering heeft ze daarbij niet gekregen.

"Een paar Turkse hulporganisaties hebben geholpen met schoolmateriaal en vorig jaar een paar maanden de huur betaald. Zo ingewikkeld is het allemaal niet, maar de regering heeft dat allemaal niet voor ons gedaan."

Schoolhoofd Shaza Barakat

Akkoord EU-Turkije

Vandaag spreken de Europese ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel met de Turken over samenwerking bij de opvang van vluchtelingen. Op de Europese top donderdag en vrijdag hoopt de EU nadere afspraken met Turkije te maken over de opvang en het tegenhouden van vluchtelingen.

Al eerder is afgesproken dat Turkije 3 miljard euro krijgt voor betere opvang in het land en dat er weer zal worden gesproken over een eventuele toetreding van Turkije tot de EU in de toekomst. Ook mogen de Turken in ruil voor de opvang visumvrij reizen naar de EU.

Ongemakkelijk

Dat de EU weer zaken doet met Turkije brengt ook ongemakkelijke momenten met zich mee. Bijvoorbeeld als de Nederlandse Europarlementariër Kati Piri, Turkije-rapporteur, op bezoek is op de redactie van de Turkse krant Cumhuriyet. De hoofdredacteur is opgepakt in dezelfde week dat de Turkse premier aan tafel zat met Europese leiders.

Waarom is daar toen met geen woord over gerept, vraagt de redactie van Cumhuriyet zich af. "Daar had aandacht voor moeten zijn, maar de top ging uit van een gezamenlijke verklaring", zegt Piri. "Turkije had nooit zijn handtekening gezet onder iets waar zij het niet mee eens zijn."

En Europa heeft Turkije inmiddels heel hard nodig in de vluchtelingencrisis. "De EU is intern zo verdeeld. Omdat we het zelf als EU-landen niet met elkaar eens kunnen worden, worden we steeds afhankelijker van een deal met Turkije", zegt Piri.

De redactie van de krant Cumhuriyet

Schoolhoofd Shaza Barakat gelooft niet meer dat Europees geld gaat helpen. "Dat lost alleen maar een piepklein stukje van het probleem op, maar het echte probleem wordt niet aangepakt. Want zolang de luchtaanvallen doorgaan in Syrië, zal ook de rest van Syrië uit het land wegtrekken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl