Anouchka van Miltenburg in gesprek met de pers

Vernietigen brief klokkenluider: Kamervoorzitter treedt af

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stapt per direct als voorzitter. Dat heeft ze gezegd in een korte verklaring in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Ze doet dat vanwege haar rol in de nasleep van de Teevendeal, de laatste in een rij affaires.

"Ik vind dat ik zorgvuldig heb gehandeld maar wil de functie van voorzitter niet langer belasten met deze discussie. De harde woorden van de commissie-Oosting en de voortgaande discussie omtrent mijn persoon doen het ambt van voorzitter te veel geweld aan" aldus Van Miltenburg.

Vernietigen brief klokkenluider: Kamervoorzitter treedt af

Marginale rol

De commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de Teeven-deal, stelt in haar rapport dat zij de inhoud van een anonieme brief had moeten delen. "Mistens onhandig", betitelde commissie-voorzitter Marten Oosting haar optreden woensdag.

Van Miltenburg is na Ivo Opstelten en Fred Teeven de derde VVD'er die struikelt over de Teevendeal met drugscrimineel Cees H.. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat Van Miltenburg wat hem betreft "slechts een marginale rol" speelt in de kwestie van de Teevendeal. De CDA-voorman vindt dat de rol van de (voormalige) bewindspersonen Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ard van der Steur en die van premier Mark Rutte belangrijker is.

Mogelijk hebben zij informatie achtergehouden voor de Tweede Kamer. "Het belangrijkste blijft het jarenlang niet ruimhartig en mogelijk zelfs onjuist informeren van de Kamer door het kabinet", zegt Buma.

Gisteren kreeg Van Miltenburg 37 schriftelijke vragen van haar collega's over de kwestie. De vragen waren zeer kritisch en bedoeld om te kunnen beoordelen of Van Miltenburg betrouwbaar en als onpartijdige Kamervoorzitter heeft gehandeld.

Dinsdag zou ze door de Kamer aan de tand worden gevoeld. Vandaag leek het erop dat ook de steun binnen haar eigen partij was afgebrokkeld.

Brief

De Kamerleden wilden onder meer van Van Miltenburg weten waarom zij een kopie van een klokkenluidersbrief die zij kreeg van Nieuwsuurverslaggever Bas Haan niet aan de onderzoekscommissie heeft gegeven. In de brief stonden het bedrag van de Teevendeal van 4,7 miljoen gulden en details over de overboeking. Dat was precies de informatie waar de commissie naar op zoek was. Van Miltenburg vernietigde de kopie.

Na het ontvangen van de kopie had Van Miltenburg contact met VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 'Storm in een glas water', sms-te ze naar de VVD-fractievoorzitter. 'Geen actie nodig'. In antwoord op schriftelijke Kamervragen schrijft Van Miltenburg dat ze nooit contact heeft gehad met ministers over de anonieme klokkenluidersbrief.

Van Miltenburg blijft wel aan als Kamerlid voor de VVD. Net als Fred Teeven, die dit jaar aftrad als staatssecretaris van Justitie, ook vanwege de Teevendeal.

Rechtsstaat

Woensdag is het debat tussen Kamer en kabinet over de Teevendeal. Wat betreft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers zal dat debat wat hem betreft ook niet gaan over het optreden van de Kamervoorzitter. "Maar over de vraag of de Kamer juist is geïnformeerd en of de hoofdrolspelers de rechtsstaat iedere keer adequaat hebben gediend", aldus Segers.

19 juni: Anonieme klokkenluidersbrieven vernietigd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl