Worden nieuwe, innovatieve medicijnen onbetaalbaar?

  • Jane van Laar

    verslaggever zorg

  • Jane van Laar

    verslaggever zorg

Dure medicijnen, de afgelopen weken staat het nieuws er bol van. Sommige middelen, vooral tegen kanker, zijn zo duur, dat er zelfs overwogen wordt ze niet te vergoeden. Ziekenhuizen lopen tegen de grenzen van hun budget aan, en patiënten lijken soms niet te krijgen waar ze recht op hebben.

In Nieuwsuur de komende dagen twee reportages over dit knellende probleem: worden nieuwe geneesmiddelen onbetaalbaar, terwijl ze wel nuttig zijn? Vanavond de situatie in Nederland.

Worden nieuwe, innovatieve medicijnen onbetaalbaar?

Niet houdbaar

Nieuwsuur gaat naar het Maxima Medisch Centrum, waar ze gespecialiseerd zijn in de behandeling van een ernstige vorm van huidkanker, melanoom. Daarvoor wordt vaak een heel duur middel voorgeschreven, wat minimaal 80.000 euro per patiënt kost.

Doordat er meer middelen beschikbaar komen en meer patiënten zijn dan vooraf in het budget is afgesproken de zorgverzekeraar, komt het ziekenhuis miljoenen te kort. Want zowel het ziekenhuis als de verzekeraar is gebonden aan de afspraak van maximaal 1 procent groei.

Deze situatie is niet houdbaar, zeggen betrokkenen. Nieuwsuur spreekt naast het Maxima Medisch Centrum ook met de Nederlandse Zorgautoriteit, hoogleraar specialistische geneesmiddelen Adri Steenhoek en gezondheidsrecht advocaat Nicole Kien.

Die laatste ziet nu al situaties waarbij patiënten soms dure middelen niet krijgen, terwijl ze daar wel recht op hebben. "Recht op zorg betekent natuurlijk niks, als niemand meer die zorg voor jou betaalt", zegt Kien.

Keuzes maken

Er zullen de komende jaren nog veel meer nieuwe, dure medicijnen blijven komen. We zullen daarin keuzes moeten gaan maken en harder moeten gaan onderhandelen met de farmaceutische industrie. En, zo stellen betrokkenen, we zullen misschien ergens een grens moeten trekken en soms iets niet vergoeden omdat het te duur is.

Later dit weekend gaat Nieuwsuur op onderzoek uit in Engeland. Daar wordt al jaren gewerkt met een maximumprijs voor nieuwe middelen. Hoe gaat het daar?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl