Gesluierde vrouwen gaan de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam binnen, waar het megaproces in september dit jaar begon.

Hoge straffen in het Haagse jihadproces

  • Gert Janssen

    verslaggever

  • Gert Janssen

    verslaggever

De negen verdachten in het grote Haagse jihadproces hebben celstraffen tot zes jaar gekregen. Twee van hen kregen van de rechtbank zelfs een zwaardere straf dan het Openbaar Ministerie had geëist. Hoofdverdachte Azzedine C. moet zes jaar de gevangenis in.

Verslaggever Gert Janssen woonde de zitting bij in de beveiligde rechtszaal in Amsterdam-Osdorp. In de studio reageert de Haagse hoofdofficier van justitie Bart Nieuwenhuizen op de vonnissen.

Hoge straffen in het Haagse jihadproces

Schilderswijk

In het jihadproces stonden negen mensen terecht op verdenking van het lidmaatschap van een terroristische organisatie die zijn oorsprong vond in de Haagse Schilderswijk, opruiing tot een terroristisch misdrijf en het ronselen voor de gewapende strijd.

Voorafgaand aan het voorlezen van de vonnissen benadrukte de rechtbank dat de verdachten niet terecht staan voor het plegen van terroristische misdrijven in Nederland. "Er is geen enkele aanwijzing dat ze van plan waren in Nederland een aanslag te plegen."

Straffen

Hoofdverdachte Azzedine C. (33) heeft een celstraf van zes jaar gekregen. Rudolph H. (25), die ook als sleutelfiguur wordt beschouwd, heeft drie jaar gekregen, waarvan een jaar voorwaardelijk, evenals Oussama C. (19).

Verdachten Hatim R. (26) en Anis. Z. (24) werden bij verstek tot zes jaar cel veroordeeld. Zij vechten waarschijnlijk nog in Syrië. Hicham El. O. (30), die in Syrië heeft gevochten, kreeg met 5 jaar cel een hogere straf dan geëist. Volgens de rechtbank speelde hij een substantiële rol binnen de organisatie.

Bekeerling Jordi de J. (22) werd tot 155 dagen veroordeeld. Hij mag geen contact zoeken met zijn medeverdachten. Voor Moussa L. (41) was de straf 43 dagen, gelijk aan het voorarrest. De enige vrouwelijke verdachte, Imane B. (26), kreeg 7 dagen cel. Zij werd veroordeeld voor een opruiende retweet.

Jihadproces: OM eist tot zeven jaar cel

De straffen in het jihadproces

VerdachteStrafEis
Azzedine C.6 jaar7 jaar
Hatim R. (bij verstek)6 jaar6 jaar
Anis Z. (bij verstek)6 jaar5 jaar
Rudolph H.3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk6 jaar
Oussama C.3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk5 jaar
Hicham el O.5 jaar4 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk
Moussa L.43 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk
Imane B.7 dagen2 jaar
Jordi de J.155 dagen, plus 6 maanden voorwaardelijk3 jaar, waarvan 1 voorwaardelijk

Verspreiden van de islam

Justitie begint het onderzoek naar de verdachten in het voorjaar van 2013, als een aantal familieleden aangifte doet van het ronselen van hun zoon of broer voor de gewapende strijd in Syrië. De politie volgt geruime tijd een aantal verdachten, waarbij een centrale rol is weggelegd voor de Hagenaar Azzedine C, alias Abou Moussa.

Al snel valt het oog van de politie op een pand aan de Meppelweg in Den Haag, gehuurd door Azzedine C. Er blijkt een stichting te zijn gevestigd, die zich bezighoudt met Straat Dawah, het verspreiden van de islam. De groep verdachten trekt bijvoorbeeld naar Urk, om daar op straat mensen aan te spreken.

Ook beheert de groep een website, De Ware Religie.nl. Inmiddels is een aantal van de verdachten naar Syrie vertrokken en vecht daar, volgens justitie, mee als jihadstrijders. Een videoverslag van hun belevenissen verschijnt onder de titel "Oh, oh Aleppo" op de website.

Terroristische organisatie

Eind augustus 2014 wordt Azzedine C., samen met zijn vrouw, aangehouden in Duitsland. Volgens justitie was hij van plan naar Syrië te reizen, maar brak hij zijn reis af. Ook Rudolph H. , die de beheerder van de websites van de groep zou zijn, wordt ook aangehouden.

Justitie verdenkt de negen van lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk, opruiing en het ronselen van mensen voor de gewapende strijd. Begin september gaat de grote jihadzaak van start. Tien weken later heeft de rechtbank in Den Haag uitspraak gedaan.

Bijzondere jihadzaak van start

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl