Er zijn meer huurwoningen voor asielzoekers nodig

Corporaties schroeven in 2016 verkoop huurwoningen terug

  • Lieke Kwant

    redacteur

  • Lieke Kwant

    redacteur

Ruim een kwart van de woningcorporaties zal in 2016 de verkoop van sociale huurwoningen terugschroeven. Corporaties nemen deze maatregel om ervoor te zorgen dat ze genoeg huurwoningen hebben voor alle asielzoekers met een verblijfsvergunning en alle andere mensen die behoren tot een urgente doelgroep. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Corporaties schroeven in 2016 verkoop huurwoningen terug

Vraag gestegen

De afgelopen jaren is de vraag naar sociale huurwoningen gestegen. Dit komt onder meer doordat het aantal asielzoekers uit landen als Syrië en Eritrea is toegenomen. Asielzoekers uit deze landen komen bijna allemaal in aanmerking voor een verblijfsvergunning en hebben daardoor ook recht op eigen woonruimte.

Gemeenten in Nederland hebben de taak om voor die woonruimte te zorgen. Zij maken hierover afspraken met de woningcorporaties in hun gemeente.

20.000 mensen

Het aantal vergunninghouders voor wie een woning gezocht moet worden, is in twee jaar tijd bijna verdrievoudigd. Moesten de gemeenten in de eerste helft van 2014 nog voor 6500 asielzoekers met een verblijfsvergunning een huis vinden, in de eerste helft van 2016 is dit vastgesteld op 20.000 mensen.

Gemeenten en woningcorporaties vinden het moeilijk om genoeg woningen te vinden om iedereen te kunnen huisvesten. Ongeveer een derde van alle mensen in de asielopvang heeft een verblijfsvergunning en wacht op een woning in een gemeente. Het gaat op dit moment om meer dan 16.000 mensen.

Onzeker

Afgelopen vrijdag sloten het Rijk, de provincies en de Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) een asielakkoord. Daarin is afgesproken dat er 3500 extra woningen komen om 14.000 vergunninghouders te kunnen huisvesten.

Woningcorporaties laten aan Nieuwsuur weten dat dit akkoord niet van invloed is op hun planning om de woningverkoop terug te schroeven.

"De regeling is nog onuitgewerkt en onzeker. Ook is de vraag of het voldoende soelaas biedt. Zolang dat alles niet duidelijk is, handhaven we ons beleid", zo laat een bestuurder van een corporatie desgevraagd weten.

Waar vinden de gemeenten meer huizen voor asielzoekers?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl