Mark Zuckerberg, Priscilla Chan met hun dochter Max

Hoe filantropisch is de rijke Nederlander?

Facebook-baas Mark Zuckerberg brengt het grootste deel van zijn miljarden onder in een fonds voor goede doelen en daarmee geeft hij natuurlijk het goede voorbeeld. Ter gelegenheid van de geboorte van zijn dochter steekt hij 99 procent van zijn aandelen in een stichting. Het gaat om 42 miljard euro.

Zuckerberg stak zijn besluit niet onder stoelen of banken. Hij zette een brief aan zijn dochter Max op zijn eigen Facebook, zichtbaar voor de hele wereld. "We hopen dat jij opgroeit in een nog betere wereld dat de onze", verklaren de kersverse ouders Chan-Zuckerberg hun beslissing.

Zuckerberg is niet de enige die zijn vele geld met anderen wil delen. Er is sprake van een trend, al komt niet iedere rijke uit voor zijn goede-doelen-stichting, vooral niet in Nederland.

In Nieuwsuur meer over filantropie in Nederland, onder meer een gesprek met oud-staatssecretaris Steven van Eijck die namens het kabinet aan de slag is als 'kwartiermaker filantropie'.

Hoe filantropisch is de rijke Nederlander?

Het is onder zeer rijke Amerikanen niet ongebruikelijk dat ze hun eigen vermogen onderbrengen in een fonds voor goede doelen. Als Zuckerberg zijn belofte waarmaakt, wordt hij de grootste filantroop ter wereld. Nu zijn dat nog Bill Gates en zijn vrouw Melinda. Volgens het zakenblad Forbes hebben zij tot nu toe 26 miljard euro afgestaan. Bij zakenman Warren Buffett staat de teller op 24 miljard.

Bijna gênant

"De actie van Zuckerberg is niet uitzonderlijk en past in een trend", zegt hoogleraar filantropie Theo Schuyt. "Zeker in de VS is een enorme kloof ontstaan tussen arm en rijk. Het wordt voor de allerrijksten bijna gênant om alles voor zichzelf te houden."

Daarnaast spelen ook fiscale argumenten een rol. "In de VS worden aandelen zwaar belast. Het kan dus heel voordelig zijn om het vermogen onder te brengen in fonds. Zo ging dat ook bij de Ford Foundation in de jaren 30. Die werd opgericht door de familie Ford toen president Roosevelt aankondigde aandelen zwaarder te gaan belasten."

Opper-filantroop: thumbs up voor Zuckerberg

In de VS valt het plan goed, maar John Kobara, hoofd van de Californische filantropenstichting, maakt er wel een aantekening bij. "We moeten ons goed afvragen waar al dat geld naartoe gaat. Het is belangrijk om te kijken of het op sociaal gebied goed wordt besteed."

Nederlandse filantropen

In Nederland onderzoekt oud-staatssecretaris Steven van Eijck wat er nodig is om de samenwerking tussen filantropen, ondernemers en de overheid optimaal te laten verlopen. Van Eijck kreeg die opdracht in januari. Ook in Nederland zijn er veel filantropen, maar in tegenstelling tot de Amerikanen maken zij vaak niet bekend dat ze veel geld weggeven.

"We zijn druk bezig om op lokaal niveau de vorming van gemeenschapsfondsen te stimuleren. Die zou je als een lokale vorm van publiek-private samenwerking kunnen bestempelen. Daar werken ook lokale overheid, ondernemers, fondsen en burgers maatschappelijk samen", zei Van Eijck eerder dit jaar tegen het Nederlands Filantropie Forum.

Voorzitter Rien van Gendt van de Vereniging van Fondsen in Nederland (FIN) ziet ook in Nederland de trend dat heel rijken geld weggeven. "Alleen treden Nederlanders er niet over naar buiten, ze willen anoniem blijven. En wat ook opvalt, is dat mensen eerst bij overlijden hun vermogen weggaven. Nu zie je vaker dat ze dat doen terwijl ze nog leven."

  • AFP
    Onder meer zakenman Warren Buffett (l) en Microsoft-oprichter Bill Gates gingen Zuckerberg voor
  • AFP
    De Soedanese miljardair en filantroop Mo Ibrahim

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl