Calvijn College: nieuw gebouw, nieuw elan

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

  • Linda de Groot

    redacteur onderwijs

Het nieuwe schoolgebouw van het Calvijn College in Amsterdam Nieuw-West is klaar. Afgelopen week heeft burgemeester Eberhard van der Laan de nieuwe school officieel geopend, de verhuizing was al eerder een feit.

Het Calvijn College was twaalf jaar geleden een onveilige, zeer zwakke school in een oud en vervallen schoolgebouw. Nu is het een succesvolle vmbo- en mbo-school, met betere resultaten en een gloednieuw schoolgebouw, met een grote sporthal.

Leerpleinen

Over de indeling van het schoolgebouw is intensief nagedacht, door de directie, de leerkrachten én de leerlingen. Geen lange gangen meer met lokalen waar vooral klassikaal wordt lesgegeven. Vanuit een centraal plein in de school kun je naar verschillende leerpleinen.

  • Nieuwsuur
    Het oude gebouw
  • Nieuwsuur
    Het oude gebouw
Calvijn College: nieuw gebouw, nieuw elan

De leerlingen verblijven het grootste gedeelte van de dag op hun eigen leerplein. De leerkrachten komen naar hen toe voor de lessen. Hierdoor is het veel rustiger in de school.

Een leerplein heeft naast lokalen, ook kleinere ruimtes en stiltelokalen. Daar kunnen de leerlingen zelfstandig werken, met tablets. "We werken in kleinere groepen. Dat vind ik wel heel goed", zegt leerling Chifa Kaddour. "Dan kunnen de leraren meer aandacht geven aan de kinderen die het niet goed kunnen. En kan de rest verder werken."

Het is een moeilijke doelgroep, een bijzondere buurt. We kijken vooral naar de mogelijkheden.

Mohamed El Jaouhari, teamleider Calvijn College

Journalist en schrijfster Margalith Kleijwegt schreef in 2003 het boek Onzichtbare ouders, over de leerlingen van het Calvijn met Junior College en de wijk Nieuw-West. De wijk was toen veel in het nieuws als wijk waar Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, opgroeide en naar school ging.

Een jaar lang volgde Kleijwegt de school. Ze was verbijsterd over de chaos die ze aantrof. "Leerlingen schreeuwden door elkaar. Alles was vies. In de gymzaal werd gepist en er liepen ratten door het gebouw. Ik kon niet geloven dat kinderen hier les kregen en dat niemand er iets aan deed", zegt Kleijwegt.

Samen met onder andere politicus Felix Rottenberg zorgde Kleijwegt ervoor dat het Calvijn College onder de aandacht kwam van de Amsterdamse politiek. Er werd een nieuwe directeur benoemd, er kwam extra geld beschikbaar voor achterstanden en voor het eerst werden er plannen gemaakt voor een nieuw schoolgebouw.

Felix Rottenberg: "Een gebouw waarbij architecten met een nieuwe generatie docenten, Marokkaanse docenten, gaan nadenken over een nieuw schoolgebouw. Zelfs de leerlingen zijn betrokken geweest. Dan ben je bezig de toekomst te beïnvloeden."

12 jaar later

De afgelopen jaren zijn er door het nieuwe managementteam veel vernieuwingen doorgevoerd op het Calvijn College. Lessen worden bijvoorbeeld afgestemd op het persoonlijke niveau van de leerlingen. En leerlingen zijn, samen met hun ouders, veel meer zelf verantwoordelijk voor het slagen van hun opleiding.

"Een groot verschil met voorheen is dat we niet meer vanuit excuses denken: van het is moeilijk", zegt teamleider Mohamed El Jaouhari. "Het is een moeilijke doelgroep, een bijzondere buurt. We kijken vooral naar de mogelijkheden: wat kan wel.”

We hebben natuurlijk wel echt te maken met leerlingen met multiproblematiek. Het is een uitdaging om de leerlingen zo lang mogelijk op school te houden en hun kansen te laten grijpen.

Directeur Jolanda Hogewind

Doorstromen naar het mbo

Een groot probleem op alle vmbo-scholen is het laten doorstromen van leerlingen naar een mbo-opleiding. De uitval tussen de opleidingen is groot. Het Calvijn College laat leerlingen van de richting vmbo-basis daarom automatisch doorstromen naar een opleiding op mbo-niveau 2. In het nieuwe pand zijn hiervoor gloednieuwe faciliteiten, zoals een kapsalon, gaarkeuken, winkel en theaterzaal, waar debatten en conferenties worden georganiseerd.

"We zitten dicht boven op de leerlingen. We hebben natuurlijk wel echt te maken met leerlingen met multiproblematiek. Het is een uitdaging om de leerlingen zo lang mogelijk op school te houden en hun kansen te laten grijpen", zegt directeur Jolanda Hogewind.

De aanpak lijkt te werken. Inmiddels stroomt 95 procent van de leerlingen van vmbo-basis door naar een hoger niveau. Hierdoor gaat het goed met de aanmeldingen voor het Calvijn College, het aantal is het afgelopen jaar verdubbeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl