Maria Zakharova voorafgaand aan haar persconferentie

Maria Zakharova: gezicht van het Russische buitenlandbeleid

Ze is zelfbewust, patriottisch en recht voor zijn raap, precies wat Rusland nu wil uitstralen. Maria Zakharova is na de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov het tweede gezicht van het Russische buitenlandbeleid. Ze is woordvoerder en bedacht iets nieuws, althans voor Russische begrippen: een wekelijkse persbriefing over het internationale beleid van haar land.

Nieuwsuur spreekt in Moskou met Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. In de studio reageert Dick Berlijn, voormalig commandant van de Nederlandse strijdkrachten, op de actuele gebeurtenissen.

Maria Zakharova: gezicht van het Russische buitenlandbe

Ruw gewekt

Drie weken geleden verongelukte een Russische Airbus boven Egypte door een terreuraanslag en kwamen 224 mensen om. Een week geleden werden 130 mensen vermoord door terroristen in Parijs. "Europa heeft lang gedaan alsof er niks aan de hand was", zegt Zakharova tegen Nieuwsuur. "Maar nu zijn ze ruw gewekt in hoofdsteden als Parijs, Brussel en Berlijn."

Rusland weet volgens haar goed wat terrorisme is. "Iedereen in dit land herinnert zich de bomaanslagen in de Moskouse metro, de zelfmoordaanslagen in vliegtuigen en de bloedige gijzelingsacties in een theater en een school." Volgens Zakharova is de angst is nog springlevend in de straten van Moskou. "En de gebeurtenissen van de afgelopen weken hebben het er niet beter op gemaakt."

Gezamenlijke aanpak

Zakharova is van mening dat er een gezamenlijke aanpak moet komen tegen terrorisme. "We moeten begrijpen dat niemand er veilig voor is en dat er geen medicijn is tegen terrorisme. Er is maar één ding dat we kunnen doen: het gezamenlijk aanpakken." Het is haast een mantra, tot in den treure herhaald door Russische hoogwaardigheidsbekleders.

Maar sinds het conflict in Oekraïne, dat anderhalf jaar geleden begon, praten Rusland en het Westen nauwelijks meer met elkaar. Volgens Zakharova ligt de oorzaak daarvan bij Europa. "We hebben steeds benadrukt tegenover onze Amerikaanse en Europese collega's dat ze een enorme fout maken door de communicatielijnen met Rusland te sluiten, ook de communicatie over contraterrorisme."

Maria Zakharova is het tweede openbare gezicht van het Russische buitenlandbeleid

Als het om Syrië gaat, fixeren Europa en de Verenigde Staten zich volgens Moskou veel te veel op president Assad. Het Westen beschouwt de strijd daar als een uitvloeisel van de Arabische Lente, als een strijd om democratische veranderingen, die gewonnen is zodra Assad van het toneel verdwijnt.

Vluchtelingenstroom

Dat zien ze in Moskou anders. "Als het Syrische regime wordt veranderd op de manier waarop het Westen al jaren aandringt, dan leidt dat tot de ineenstorting van de staat", zegt Zakharova. "Dat zal een prachtcadeau zijn voor terroristen als die van IS. En dan zal de vluchtelingenstroom naar Europa alleen nog maar groeien."

Misschien dat de Franse president Hollande een rol kan spelen in het bijeen houden van de coalitie tegen IS. Hij spreekt donderdag in Moskou met Poetin. Na de aanslagen in Parijs heeft hij er alle belang bij dat de strijd tegen IS met zoveel mogelijk landen samen wordt gevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl