Het kantoor van ABN Amro aan de Kneuterdijk in Den Haag

'ABN Amro is nog kwetsbaar'

  • Irene de Kruif

    redacteur

  • Irene de Kruif

    redacteur

Economen maken zich zorgen over de buffers van ABN Amro, blijkt uit onderzoek van het economenpanel Me Judice, in opdracht van Nieuwsuur. Vrijdag zal de bank weer de eerste stap op de beurs zetten. Maar hoe heeft de staat de bank beheerd en wat hebben de zeven jaren in handen van de staat de bank opgeleverd?

Nieuwsuur blikt terug op die zeven jaar met Wouter Bos, die de bank aankocht; Jan de Wit, de voorzitter van de commissie die de kredietcrisis onderzocht; Jan Schinkelshoek, die onlangs nog keek wat er sinds de crisis is veranderd in het financiële stelsel; Arnoud Boot, econoom die de bank nauwlettend volgt en Gerrit Zalm, oud-minister van Financiën, die baas van ABN Amro werd.

'ABN Amro is nog kwetsbaar’

Te veel betaald

Het was een ongekende reddingsoperatie. In 2008 redde de Staat het Nederlandse gedeelte van Fortis en ABN Amro voor 16,8 miljard. Achteraf was dat mogelijk enkele miljarden te veel, vertelt Jan de Wit, voorzitter van de enquêtecommissie die onder meer de nationalisatie onderzocht: "Nederland heeft ABN kunnen redden, maar tegen een te hoge prijs. De Nederlandse Staat had een veel beter resultaat kunnen bereiken."

Oud-minister van Financiën Wouter Bos benadrukt dat er meer op het spel stond: "De vraag is hoeveel het waard moet zijn om de financiële sector te redden van de ondergang. We betaalden voor de wens om de financiële sector te redden van een heel ongewisse toekomst."

Bonussenbeleid

Wouter Bos had na de aankoop sneller en strenger willen optreden wat betreft de bonussen voor de top van de bank: "In het begin zijn we wel heel voorzichtig geweest met het stellen van nieuwe normen, terwijl je ziet dat een paar jaar daarna het bonusbeleid steeds strenger is geworden. Zeker voor banken die afhankelijk waren van de steun van de belastingbetaler."

De commotie rondom de beloningen van het bestuur van de bank deed minister Dijsselbloem in maart dit jaar besluiten om de beursgang van ABN Amro uit te stellen. Volgens meer dan driekwart van de economen heeft de rel de reputatie van de bank beschadigd.

'Economen maken zich zorgen over beursgang ABN Amro'

Kwetsbaar

De economen van het Me Judice economenpanel zijn verdeeld over hoe de staat de bank heeft beheerd. Van hen vindt 64 procent dat de staat sterker had moeten aandringen op het verhogen van de buffers van de bank. Bijna de helft denkt zelfs dat de bank als zelfstandige partij niet sterk genoeg is om zware klappen op te vangen.

Vier op de vijf economen vindt het wel goed dat de bank weer in private handen komt. De financiële sector is stabiel genoeg voor een beursgang voor ABN Amro, vindt 70 procent van de economen. Een kleine meerderheid vindt dat de staat ABN Amro gunstiger zou kunnen verkopen, als zij gelijk een meerderheid van de bank verkoopt in plaats van kleinere delen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl