Een inwoner van Raqqa loopt door een van de wijken die door bombardementen van de Syrische luchtmacht is getroffen

Raqqa onder vuur na aanslagen Parijs

Franse gevechtsvliegtuigen hebben vannacht opnieuw aanvallen uitgevoerd op Raqqa, de Syrische stad die IS de hoofdstad van het kalifaat noemt. Het zijn vergeldingsaanvallen voor de aanslagen in Parijs, waarvoor IS de verantwoordelijkheid heeft opgeëist.

Het is onduidelijk hoeveel IS-strijders nog aanwezig zijn in Raqqa. Veel van hen zouden zich uit voorzorg uit de stad hebben teruggetrokken. Wel woont er ook nog een aanzienlijke groep burgers in de stad. Er bestaat dus een kans dat er ook burgerslachtoffers vallen bij de aanvallen.

Nieuwsuur spreekt over de situatie in Raqqa met de Syrische Hani. Hij is lid van de actiegroep Raqqa is Being Slaughtered Silently (Raqqa wordt in stilte afgeslacht). Hij woonde in Raqqa, voordat hij op de vlucht sloeg voor IS. Hij is nu in Nederland.

Raqqa onder vuur na aanslagen Parijs

Grote angst

Frankrijk doet al sinds september vorig jaar mee aan de door de Amerikanen geleide coalitie tegen Islamitische Staat, maar na de aanslagen in Parijs besloot het de luchtaanvallen te intensiveren. Zondagavond laat was het eerste vergeldingsbombardement op Raqqa.

Volgens Hani hebben de mensen die in Raqqa leven het zwaar. "Ze leven onder grote angst sinds de aanslagen in Parijs. Ze vrezen intensieve luchtaanvallen, al waren de Franse bombardementen van twee dagen geleden niet tegen burgers gericht. Volgens onze bronnen waren alleen militaire installaties doelwit. Maar geen enkele journalist mocht het gebied in."

Leven niet zeker

De jonge Syriër woonde zelf in een dorpje vlak bij Raqqa. Toen in 2011 de opstand tegen de regering van president Assad begon, ging hij filmpjes maken en informatie verspreiden via internet. Toen hij weigerde in dienst te gaan, werd hij negen maanden vastgezet.

Eind 2013 kreeg IS de macht in Raqqa in handen. Hani en zijn vrienden besloten via sociale media als de protestgroep Raqqa is being slaughtered silently naar buiten te brengen wat er gebeurde in het kalifaat: onderdrukking, mensenrechtenschendingen, publieke executies.

Toen Hani in Turkije was, hoorde hij dat IS hem zocht. Hij besloot om niet meer terug te gaan naar Syrië. Omdat hij ook in Turkije zijn leven niet zeker was, vluchtte hij naar Nederland om daar zijn werk verder te zetten.

Hani

Levensgevaarlijk

De actiegroep is populair op sociale media: de groep heeft meer dan 40.000 volgers op Twitter en 190.000 likes op Facebook. Maar het werk dat de leden van de actiegroep doen is met gevaar voor eigen leven. Verschillende leden van Raqqa is Being Slaughterd Silently zijn al opgepakt en vermoord.

De 22-jarige Ibrahim Abd al-Qader, een van de oprichters van de actiegroep en een goede vriend van Hani, werd eind oktober in Turkije gedood. Ook de journalist Fares Hamadi kwam daarbij om het leven. IS eiste de dood van de twee activisten op.

Ibrahim Abd al-Qader (22) en Fares Hamadi (20) werden in Turkije gedood

Solidariteit

Nieuwsuur spreekt vanavond ook met de Amerikaanse journalist David Ignatius van the Washington Post. Hij was onder meer in de jaren 80 correspondent in het Midden-Oosten voor de Wall Street Journal, en deed daar verslag van oorlogen in Libanon en Irak.

In een opiniestuk in The Washington Post schreef hij gisteren over de recente aanslagen die IS pleegde in Parijs, maar ook in Beiroet en Bagdad. "Deze tragedies zouden westerlingen en moslims moeten verenigingen en een gezamenlijke solidariteit tegen de terroristen van IS moeten creëren."

Die ontwikkeling is volgens Ignatius voorlopig nog niet te zien, nu bijvoorbeeld steeds meer Amerikaanse staten zeggen dat ze geen Syrische vluchtelingen willen opvangen. "Ik kan me weinig anders voorstellen dat de boodschap van IS meer kan versterken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl