De genomineerde boeken voor de ECI-prijs

Wie wint de ECI Literatuurprijs 2015?

Zes schrijvers beleven een spannende avond in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. Juryvoorzitter Andrée van Es maakt daar vanavond bekend welk boek bekroond wordt met de ECI Literatuurprijs. De uitreiking is live te zien in Nieuwsuur en Twan Huys interviewt de winnaar of winnares.

De ECI Literatuurprijs is een van de meest prestigieuze literatuurprijzen van de lage landen. Tot vorig jaar heette de prijs nog de AKO Literatuurprijs, die in 1987 voor het eerst werd uitgereikt. De schrijver van het winnende boek ontvangt een sculptuur van Rengin Tumer, en een bedrag van 50.000 euro. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs met zijn boek Oorlog en terpentijn.

Dit jaar zijn de boeken van vier schrijvers en twee schrijfsters (waarvan één debutante), vier afkomstig uit Nederland en twee uit Vlaanderen, genomineerd:

Het hout - Jeroen Brouwers

In "Het hout" vertelt Jeroen Brouwers over de gebeurtenissen op een door kloosterlingen geleid jongensinternaat. Het zijn de vroege jaren 50 van de vorige eeuw. Het gezag van de kerk in die dagen is fors. Over seksualiteit wordt niet gesproken, over gevoelens evenmin. Zwijgen is goud. Zo staan de zaken er voor als Eldert Haman, leraar Duits, intreedt als lekenbroeder bij een zeer strikte Franciscaner orde. Hij gaat voortaan als broeder Bonaventura door het leven. Deze nieuwe status brengt hem tot in de krochten van het internaat waar hij de stille getuige is van vernederingen en het seksueel misbruik van enkele internaatjongens.

Het Hout

Compassie - Stephan Enter

"Compassie" is een hedendaagse liefdesroman, met een bijpassend moderne wending: de spanningsboog komt niet voort uit de vraag of de jongen het meisje zo ver weet te krijgen dat ze van hem gaat houden, maar uit de vraag of de jongen zichzelf zo ver weet te krijgen dat hij van het meisje gaat houden. Compassie gaat niet zozeer over liefde krijgen, maar over liefde geven, over jezelf open durven stellen. De roman thematiseert hoe moeilijk het kan zijn in deze dagen om echt contact te maken, zonder beeldschermen of datingprofielen.

Compassie

Orgelman - Mark Schaevers

De Duits-Joodse schilder Felix Nussbaum triomfeerde in de vroege jaren 30 van de vorige eeuw. Zijn werk, met onderwerpen als het zelfportret en het zeegezicht, werd vergeleken met dat van kunstenaars als Vincent van Gogh, James Ensor en Giorgio de Chirico. Pas later, toen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog zich manifesteerden, ontwikkelde de schilder zich tot een chroniqueur van de Holocaust. "Orgelman" blaast de erfenis van de kunstenaar verder leven in. In zijn biografie hanteert Schaevers verschillende strategieën om de incomplete geschiedenis te vervolmaken.

Orgelman

Muidhond - Inge Schilperoord

"Muidhond" is een verrassend debuut over een omstreden onderwerp. De hoofdpersoon, Jonathan, keert na een kort verblijf in de gevangenis terug naar het vissersdorpje waar zijn moeder woont. Hij trekt bij haar in, vindt een baantje in de fabriek en ontfermt zich over een vis die hij gevangen houdt op zijn kamer; een zeelt, ook wel muidhond genoemd. "Muidhond" is het beklemmende portret van een zedendelinquent. Het is angstaanjagend in al zijn doeltreffende, stilistische eenvoud en laat de lezer achter in een duistere wereld.

Muidhond

De onderwaterzwemmer - P.F. Thomese

"De onderwaterzwemmer" vertelt over dat ene beslissende moment waarop de toekomst definitief verandert. In drie delen schetst Thomése het levensverhaal van Martin van Heel. Een jongen is het nog als hij in het laatste oorlogsjaar met zijn vader de rivier overzwemt naar bevrijd gebied. "De onderwaterzwemmer" verdiept het inzicht in onszelf. Net als Martin denken we misschien invloed te hebben op allerlei zaken, maar het zijn, zo leert deze geschiedenis, uitsluitend gelukkige en ongelukkige toevalligheden, die ons opzadelen met een schuld- en verantwoordelijkheidsgevoel.

Onderwaterzwemmer

Dertig dagen - Annelies Verbeke

"Dertig dagen" speelt zich af in de Vlaamse Westhoek. Wie naar het land kijkt, en de geschiedenis kent, ziet in de grond de sporen van een gruwelijke oorlog. Maar wie nieuw is, zoals de van oorsprong Senegalese huisschilder Alphonse, wordt getroffen door de schoonheid van het landschap dat ‘vol bloesems is, vuursalamanders en zwermen wilde ganzen'. "Dertig dagen" is een actueel en zachtaardig betoog, het leest als een welkom aan vluchtelingen en migranten. Maar de schaduwzijde blijft niet onbelicht.

Dertig dagen
Voorzitter Andrée van Es over de zes genomineerden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl