Wie gaat er vrijwillig terug naar Aleppo? Twee derde van de twee miljoen inwoners van de Syrische stad zijn gevlucht voor het aanhoudende oorlogsgeweld. Meer dan drie jaar beschiet en bombardeert het regeringsleger van president Assad de stad die in handen is van rebellen.
De Syrische journaliste Zaina Erhaim ging terug om verslag te doen. Nieuwsuur spreekt haar over haar ervaringen in het door oorlog verscheurde Syrië.
Bebloed en verbrand
Ze weet het nog goed. Op een ochtend werd Zaina Erhaim gewekt door het fluitende geluid van een raket. De raket, vol met explosieven en stalen scherven, kwam vlak bij haar appartement neer. Het hele gebouw schudde. Zaina hoorde gegil en geschreeuw. Ze haastte zich naar buiten. De bom bleek een heel gebouw plat te hebben gelegd. De locatie van een geïmproviseerde basisschool. "Mannen trokken overal kinderen vandaan, bebloed en verbrand. Sommige kinderen hadden hun pen nog in hun hand."
De immigranten die nu naar Europa komen en er de 'crisis' veroorzaken, vluchten voor geweld. Zolang Assad blijft, blijft ook de crisis in Europa.
Zaina Erhaim is journalist voor internationale kranten maar ook coördinator bij het Institute for War & Peace Reporting (IWPR) in Syrië. Ze wil dat de wereld later nooit kan zeggen: 'we wisten niet wat er in Syrië gebeurde'. "De wereld weet precies wat er gebeurt, maar kiest er voor om niets te doen. Al vier jaar lang niet", zegt Erhaim.
Overleven
In de puinhopen van Aleppo wonen nog steeds mensen. De dood ligt er voortdurend op de loer. "Het is niet leven, maar overleven. Elke seconde vrees je voor je leven. De dood komt van boven, uit de lucht. Je kunt niets doen om jezelf te beschermen. Maar mensen trouwen, lachen, doen boodschappen, wat moeten ze anders."
Erhaim beschouwt het als haar missie om burgerjournalisten op te leiden, zodat de wereld ziet wat er gebeurt. "Er is niets ergers dan getuige zijn van een bloedbad. De dode lichamen zien van verbrande kinderen, is heel moeilijk", zegt ze.
Vluchtelingencrisis
Volgens Erhaim toon onderzoek aan dat 96 procent van alle doden in Syrië gedood zijn door het Syrische regime van president Assad. "De immigranten die nu naar Europa komen en er de 'crisis' veroorzaken, vluchten voor dat geweld. Zolang Assad blijft, blijft ook de crisis in Europa."