PVV-leider Geert Wilders deelt folders uit tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam

Migratiegolf in Europa: de 10 politieke standpunten

De VVD wil de opvang in de regio verbeteren zodat de vluchtelingen zich niet meer genoodzaakt voelen de oversteek naar Europa te moeten maken. Ook wil de coalitiepartij dat de voorzieningen voor asielzoekers met een tijdelijke verblijfsstatus (vijf jaar) versoberd worden. Statushouders krijgen niet langer voorrang bij de toekenning van een sociale huurwoning. In plaats daarvan worden zij ondergebracht in containerwoningen en omgebouwde kantoorpanden.

Ook de PvdA wil voorkomen dat mensen de noodzaak hebben om de Middellandse Zee over te steken, door de opvang in de vluchtelingenkampen in de buurlanden te verbeteren. Daar moet Europa veel meer geld voor uittrekken en Europese landen moeten zo snel mogelijk tot een verdelingssysteem komen waarbij de vluchtelingen die aankomen in Griekenland en Italië eerlijk verdeeld worden over Europa.

Om de vluchtelingenstroom een halt toe te roepen is stabiliteit in de regio essentieel en moeten Westerse landen afzien van agressieve interventiepolitiek, zoals de inval in Irak. Dat heeft geleid tot het ontstaan van IS, zegt de SP. De partij wil dat vluchtelingen ook zo snel mogelijk de kans krijgen iets te maken van hun leven.

Het CDA vindt het een morele plicht om vluchtelingen een veilige haven te bieden in tijden van oorlog. Dit betekent dat Nederland vluchtelingen niet altijd de normale asielprocedure moet laten doorlopen, maar ze tijdelijk een veilige onderkomen moet bieden.

De partij wil een snellere asielprocedure om te bepalen wie een echte vluchteling is en wie niet. De vluchtelingen moeten worden opvangen zolang er oorlog is, maar na de oorlog moeten ze terug, zei CDA-leider Sybrand Buma gisteren.

D66 denkt niet dat er een grens te trekken valt en vindt dat Nederland de huidige instroom van mensen aan kan. De politiek moet wel eensgezind naar oplossingen zoeken en zorgen in de maatschappij serieus nemen. Draagvlak is volgens D66 essentieel. De partij vindt dat asielzoekers meteen moeten meedraaien in Nederlandse samenleving.

De ChristenUnie vindt draagvlak ook een belangrijke voorwaarde. Maar de vluchtelingen uit met name Syrië moet Nederland met een warm hart verwelkomen. Wel moeten ze zich houden aan de normen en waarden van de Nederlandse rechtstaat. De partij wil arbeidsmigranten aan de EU-buitengrenzen weren.

GroenLinks vindt dat de opvang in Nederland kleinschalig moet zijn. Dat vergroot niet alleen het aantal beschikbare locaties, maar ook het draagvlak onder inwoners. Bovendien moeten gemeenten meer regie krijgen. De partij verwacht van het kabinet een realistisch verhaal over de vluchtelingen.

De SGP vindt dat iedereen die vreest voor zijn leven opvang verdient in Nederland. Asielzoekers die geen recht op verblijf hebben moeten zo snel mogelijk worden uitgezet. De SGP wil vluchtelingen met een tijdelijke asielstatus terug kunnen sturen naar het land van herkomst als de situatie er is verbeterd.

50PLUS staat voor een streng, rechtvaardig, en realistisch beleid. De partij wil er alles aan doen om de oversteek naar Europa tegen te gaan. "We moeten onze Europese grenzen beter bewaken en dat doet Europa nog steeds onvoldoende. Maar het moet", zei partijleider Henk Krol gisteren.

Opvang in de regio heeft voor 50PLUS de voorkeur met een grotere rol voor de Verenigde Naties. Ook wil de partij kijken naar de mogelijkheden om vluchtelingen een tijdelijke status te geven, zodat terugkeer op termijn vanzelfsprekender is.

De PVV vindt dat vluchtelingen die naar Nederland zijn gekomen door verschillende veilige landen als Turkije en Griekenland zijn gereisd en dus niet op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Ze kunnen in de eigen regio blijven. De partij wil de grenzen sluiten en geen enkele asielzoeker meer toelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl