Olieplatform voor de kust van de Amerikaanse staat Californië

Liegen oliemaatschappijen doelbewust over klimaatverandering?

Justitie in New York heeft ExxonMobil, het grootste Amerikaanse oliebedrijf, opgeroepen om verantwoording af te leggen over mogelijke misleiding van beleggers op het gebied van klimaatverandering.

Nieuwsuur spreekt vanavond met schrijfster Naomi Oreskes en regisseur Robert Kenner over het gerechtelijk onderzoek naar Exxon Mobil. Volgens Oreskes heeft Exxon Mobil grote schade toegebracht aan de pogingen klimaatopwarming te beteugelen.

Verzwegen

Volgens bronnen binnen justitie wil Eric Schneiderman, de procureur-generaal van New York, nagaan of Exxon in de jaren tachtig en negentig wetenschappers heeft betaald om te ontkennen dat de aarde opwarmt door het gebruik van fossiele brandstoffen als kolen, olie en gas.

Ook wil justitie weten of Exxon voor investeerders de gevolgen van klimaatverandering voor het bedrijfsresultaat heeft verzwegen. Daarbij doelt de procureur-generaal op mogelijke toekomstige wetgeving waarin het gebruik van fossiele brandstoffen aan banden wordt gelegd. Dat zou de waarde van de investering aanzienlijk kunnen verminderen.

Liegen oliemaatschappijen doelbewust over klimaatverandering?

Ook andere oliemaatschappijen zouden onderwerp van onderzoek kunnen worden.

Justitie zou financiële informatie, e-mails en andere documenten eisen uit een periode die teruggaat tot de jaren zeventig. Exxon's wetenschappers zouden al in 1977 bewijs hadden gevonden van de schadelijke gevolgen. ExxonMobil ontkent de beschuldigingen en verwijst naar de klimaatpolicy van het bedrijf.

Taktiek

Onderzoekster Naomi Oreskes schreef samen met Erik Conway in 2010 het boek 'Merchants of Doubt'. Daarin tonen ze aan dat de oliemaatschappijen dezelfde taktiek hebben toegepast als de tabaksindustrie 30 jaar geleden toen het steeds duidelijker werd dat roken tot kanker leidt.

De tabaksindustrie huurde pseudowetenschappers in om twijfel te zaaien. Die taktiek werkte op de korte termijn maar breekt ze nu op: verschillende nabestaanden van overleden kankerpatiënten hebben met succes tabaksmaatschappijen aangeklaagd voor misleiding.

Uit interne correspondentie van de tabaksmaatschappijen bleek dat de maatschappijen zelf onderzoek hadden gedaan en dus wisten dat tabak kanker veroorzaakt en nicotine verslavend is.

Na het boek 'Merchants of Doubt' volgde een documentaire van regisseur Robert Kenner.

Bewijs

In een skype-gesprek met Nieuwsuur zegt Naomi Oreskes dat ExxonMobil doelbewust klimaatsceptici heeft betaald om leugens heeft te verspreiden. Volgens Robert Kenner zal de aanklacht ook de documenten aan het licht brengen die daarvoor het bewijs leveren.

'Het bewijs zal worden geleverd'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl