Vluchtelingen op weg naar Zweden vanuit Duitsland

Oproep Zweden: vluchtelingen, blijf in Duitsland

Zweden roept vluchtelingen op niet meer naar het land te komen of terug te keren naar bijvoorbeeld Duitsland of Denemarken. Volgens de Zweedse minister voor Migratie kan het land niet langer garanderen dat er voor iedereen een slaapplek is.

Europacorrespondent Saskia Dekkers is in Zweden en maakt daar een reportage over de vluchtelingenproblematiek. Ze geeft in de uitzending uitleg over wat er aan de hand is in Zweden.

Oproep Zweden: vluchtelingen, blijf in Duitsland

Nieuw record

Als het om vluchtelingen gaat is Zweden een van de meest gastvrije landen van Europa. Vanaf het begin van de vluchtelingencrisis nam het land grote aantallen mensen op. Maar nu is volgens Zweden de grens bereikt van wat het kan doen aan vluchtelingenopvang.

"We zitten in een dramatische situatie die de afgelopen dagen is verergerd", zegt Morgan Johansson, minister voor Migratie. Zweden verwacht dat er dit jaar in totaal ongeveer 190.000 vluchtelingen het land binnenkomen. Dat zou een verdubbeling zijn van het record uit begin jaren 90.

"Zweden kan niet meer voor iedereen een slaapplek garanderen. Mensen die nu net aankomen, kunnen misschien nergens terecht", zegt Johansson. Er wordt gezocht naar alternatieve opvang in bijvoorbeeld verwarmde tenten of in ski-resorts.

Morgan Johansson, minister voor Migratie

Herverdeling

Eerder deze week deed het Scandinavische land een klemmend beroep op de Europese Unie om vaart te maken met de herverdeling van vluchtelingen over Europa en hen te ontlasten. Volgens premier Stefan Löfven is de situatie in zijn land onhoudbaar.

Ook wil Zweden noodsteun aanvragen van de EU om te helpen bij de grote aantallen vluchtelingen. Het Zweedse migratieagentschap heeft daarvoor een verzoek ingediend bij het Asiel-, Migratie- en Integratiefonds van de EU.

Brandstichting

Ondertussen lijkt het draagvlak in Zweden op sommige plekken af te nemen. De afgelopen weken zijn er bij verschillende opvanglocaties brandstichtingen geweest. De Zweedse immigratiedienst maakt daarom de locaties van nieuwe opvangkampen voor vluchtelingen niet meer bekend.

Ook de aanslag van een man die op een school in Trollhättan twee mensen doodde met een zwaard, speelt mee bij het besluit de locaties geheim te houden. De meeste kinderen op die school zijn van buitenlandse afkomst.

Hoeveel Syriërs kan Zweden aan?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl