Voor het 15e jaar op rij zijn vorig jaar de wereldwijde inkomsten van de muziekindustrie weer gedaald. De inkomsten van fysieke muziekdragers, zoals cd's, slinken ieder jaar ten opzichte van digitale downloads en streaming.
Toch zijn er nog steeds liefhebbers die alles van een artiest willen hebben: een cd-box van Willy Alberti met zijn gehele oeuvre in 24 cd's, of alles wat Bob Dylan in de jaren 1965-1966 opnam op 18 cd's.
Nieuwsuur beluisterde The Cutting Edge, een 18-cd-box van Bob Dylan, met Ernst Jansz, van Doe Maar en Dylan-adept. Hij maakte een cd met eigen Dylan- vertalingen: Dromen van Johanna.
Willy Alberti
Het complete Nederlandstalige en Italiaanse oeuvre van Willy Alberti werd voor het eerst bij elkaar gebracht op maar liefst 24 cd’s en vorige maand gepresenteerd. De box beslaat zijn complete carrière, van 1940 tot en met 1985, een aantal postuum uitgebrachte nummers en duetten, met onder anderen zijn dochter Willeke Alberti, Johnny Jordaan en Max van Praag (als De Straatzangers).
De echte Alberti-liefhebber vindt er ook nog onuitgebracht materiaal, want het zijn ruim 500 liedjes waarvan er ruim 200 nooit eerder op cd verschenen, en zo’n 25 nummers die niet eerder werden uitgebracht, afkomstig uit het privé-archief van de familie Alberti.
Bob Dylan
In 1965-'66 veranderde Bob Dylan van een folkartiest in een rockartiest. Het stempel van protestzanger had hij al vaarwel gezegd, maar in dat jaar maakt hij ook een muzikale sprong voorwaarts. Met de latere Band (dan nog Hawks geheten) toert hij de wereld rond en wordt hij aanvankelijk met boegeroep ontvangen. Zijn fans moeten er nog aan wennen.
In de studio maakt hij drie grensverleggende albums: Bringing it all Back Home (1965) Highway 61 revisited (1965) en Blonde on Blonde (in 1966 en de eerste dubbel lp)
Beter zou Dylan nooit worden. Op 18 cd's wordt iedere noot die Dylan in veertien maanden in de studio (en hotelkamers) speelde aan de luisteraar voorgeschoteld. Voor minder fanatieke fans is er ook een box met zes cd's en een versie met twee cd's.
Op de grote box staan alle takes van Like a Rolling Stone. Het zijn er vijftien, nummer vier is het uiteindelijk geworden.
Na eerste beluistering: de versie die de lp's halen, zijn de beste, maar fascinerend is het wel om de ontwikkelingen van de nummers te horen. Sommige begonnen als langzame wals voor ze muteerden naar rock 'n' roll. De luisteraar kan het creatieve proces op de voet volgen; historisch materiaal.