Vluchtelingen op Lesbos

'Europa zelf is nergens op Lesbos te zien'

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Renee van Hest

    redacteur

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Renee van Hest

    redacteur

Griekenland is uitgegroeid tot de belangrijkste toegangspoort naar Europa voor vluchtelingen. Duizenden mensen arriveren dagelijks op Lesbos, nadat ze de gevaarlijke tocht hebben afgelegd van Turkije naar de Griekse eilanden. Deze overtocht over zee wordt steeds gevaarlijker door stormen en grote golven nu de herfst zijn intrede heeft gedaan.

Woensdag kapseisde nog een boot vol vluchtelingen voor de kust van het Griekse eiland. De Griekse kustwacht zegt het grootste deel van de opvarenden te hebben kunnen redden. In totaal vonden er die dag op de Egeïsche zee vijf ongelukken plaats bij de overtocht van boten met vluchtelingen naar Europa.

'Europa zelf is nergens op Lesbos te zien'

Hulp van vrijwilligers

De burgemeester van Lesbos maakt zich kwaad over het feit dat het eiland er alleen voor staat in de crisis. Het stoort hem vooral dat de Europese Unie het laat afweten. "We krijgen van die kant alleen sympathieke woorden te horen. Ik heb voorstellen gedaan en daar wordt over gepraat, maar tot nu toe blijven besluiten over het geven van hulp uit", zegt burgemeester Piros Galinos.

Toch staat hij er niet helemaal alleen voor. "Toen we om hulp vroegen is er vanuit de hele wereld hulp gekomen, vanuit heel Europa. Maar het zijn de burgers die zijn komen helpen, vrijwilligers, niet de overheden."

Grieken, toeristen en ook hulporganisaties proberen de vluchtelingen die op het eiland aankomen zo goed mogelijk te helpen. Door ze naar het provisorische vluchtelingenkamp Moria te begeleiden voor een registratie, uitleg te geven, voedsel uit te delen of simpelweg wat op te vrolijken.

  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
    Een berg zwemvesten
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur
  • Nieuwsuur

Krokodillentranen

Volgens gegevens van het IOM zijn er dit jaar via zee meer dan 570.000 vluchtelingen naar Griekenland gekomen. Duitsland en andere Europese landen beschuldigen Griekenland de grenzen niet goed te bewaken tegen de migrantenstroom en te weinig te doen voor de vluchtelingen.

Tegelijkertijd beschuldigt de Griekse premier Alexis Tsipras andere Europese landen van hypocrisie. Hij zei gisteren dat hij zich schaamde voor "het onvermogen van Europa om effectief om te gaan met dit menselijke drama".

In het Griekse parlement veroordeelde Tsipras het niveau van het debat waar men de verantwoordelijkheid toeschuift naar de ander. "Krokodillentranen worden geschreid voor de dode kinderen aan de kust van de Egeïsche zee. Maar hoe zit het met de kinderen die leven, die nu de vluchtelingenroute nemen? Niemand zorgt voor hen."

Opvangplekken

Landen langs de belangrijkste Europese migratieroute maakten vorige week in Brussel de afspraak opvangcapaciteit voor zo'n 100.000 mensen te creëren. Duitsland, de eindbestemming van veel vluchtelingen, hoopt hiermee de druk op de eigen grenzen te verminderen.

De helft van de opvangplaatsen moet worden gerealiseerd in Griekenland. Andere landen moesten hiervoor zware druk uitoefenen op premier Tsipras. Voor het einde van het jaar moet Griekenland voor de eerste 30.000 mensen extra opvangplekken creëren. Met hulp van de UNHCR zullen later nog eens 20.000 mensen worden ondergebracht.

Voor de Duitse Bondskanselier Merkel en de andere regeringsleiders is de opvang en de daarbij behorende registratie in zogenaamde hotspots een voorwaarde om de beloofde herplaatsing van vluchtelingen vanuit Griekenland naar andere landen te starten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl