De afgelopen weken is aan minstens 23 terminale patiënten die thuis wilden sterven zorg aan huis geweigerd. De landelijke zorgorganisatie Allerzorg voerde op 1 oktober een patiëntenstop in voor terminale patiënten in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. Vorige week kwamen daar de regio's Noord- en Midden Limburg en Nijmegen bij. Het geld was op.
In Nieuwsuur vanavond een reportage over het dilemma van het weigeren van doodzieke patiënten én politieke reacties.
Plafond
Het is al weken onrustig rondom organisaties die verpleging en verzorging aan huis leveren. Veel organisaties voor wijkverpleging hebben de afgelopen maand het plafond van hun budget bereikt en weten niet of ze voor de rest van het jaar geld krijgen van de zorgverzekeraar voor nieuwe cliënten.
Terminale patiënten zijn heel duur, er moet vaak 24 uur zorg worden geleverd.
Stervende patiënten
Allerzorg levert verschillende soorten wijkverpleging maar is gespecialiseerd in palliatief terminale 24-uurs zorg aan huis. Ongeveer 30 procent van de omzet betreft de zorg voor stervende patiënten.
Volgens Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) is Allerzorg niet de enige aanbieder die terminale patiënten weigert en doen anderen dat ook maar lopen die organisaties daar niet mee te koop.
Hans Buijing van BTN: "Terminale patiënten zijn heel duur, er moet vaak 24 uur zorg worden geleverd. Dat kan kort duren maar ook vele weken. Als je niet weet of je daarvoor betaald krijgt, ga je die zorg niet leveren." Volgens Buijing hanteren minstens 40 organisaties voor wijkverpleging - een kwart van zijn achterban - een patiëntenstop (voor allerlei patiënten).
Budget
Zorgverzekeraar CZ is verantwoordelijk voor de inkoop van de wijkverpleging in Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden waar Allerzorg een stop instelde voor terminale patiënten. Volgens CZ zijn er genoeg andere zorgaanbieders in die regio's die dezelfde 24-uurszorg kunnen leveren. Daarom geeft CZ Allerzorg geen extra budget.
Maar het Rotterdamse Maasstad ziekenhuis meldt dat er de afgelopen tijd toch problemen zijn ontstaan voor patiënten in de regio Zuid-Hollandse eilanden.
"Steeds vaker wordt de transferverpleegkundige van het Maasstad Ziekenhuis geconfronteerd met het feit dat de speciale thuiszorgteams niet de gevraagde terminale thuiszorg kunnen leveren. Deze patiënten gaan óf met minder thuiszorg naar huis - met minder thuiszorgmomenten - of kiezen er voor om niet naar huis te gaan en te wachten op een plaats in een hospice of palliatieve unit in een verpleeghuis. De wachtlijsten voor deze verpleeghuizen zijn groeiende, waardoor er ook patiënten tegen hun zin in het ziekenhuis overlijden."
CZ vindt het onbegrijpelijk dat dit is gebeurd en hoopt niet dat meer zorgorganisaties in de praktijk "dure patiënten" weigeren zonder dat CZ daarvan af weet.
Onbegrijpelijk
Als Nieuwsuur zorgverzekeraar CZ over deze problemen informeert, schrikt woordvoerder Els Potma: "U bent de eerste die ons dit zegt. Dit is zeer verontrustend. Het Maasstad Ziekenhuis heeft ons niet gebeld, dat is heel erg jammer. Dit was niet nodig geweest." CZ vindt het onbegrijpelijk dat dit is gebeurd en hoopt niet dat meer zorgorganisaties in de praktijk "dure patiënten" weigeren zonder dat CZ daarvan af weet."
Na een patiëntenstop van bijna 4 weken krijgt Allerzorg begin deze week te horen dat CZ toch extra geld beschikbaar stelt. Potma: "We hebben nu uit onze eigen middelen budget vrijgemaakt." De patiëntenstop van Allerzorg in het zuidwesten van het land is opgeheven.
Ook zorgverzekeraar VGZ, verantwoordelijk voor de wijkverpleging in Noord- en Midden Limburg en Nijmegen laat vandaag weten dat "het gesprek met Allerzorg over de knelpunten is afgerond en de patiëntenstop met onmiddellijke ingang is opgeheven."