Aangepast

Geweld als antwoord op komst asielzoekers?

Vannacht vlogen in de gemeente Wormerland, in Noord-Holland, twee auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in brand. De branden zijn aangestoken. Mogelijk wil iemand zo voorkomen dat er asielzoekers naar de gemeente komen. GroenLinks zit in het college van B&W in Wormerland.

Vanavond kunnen de bewoners aan de gemeenteraad laten weten hoe zij over tijdelijke of permanente opvang van vluchtelingen denken. De gemeente overlegt met de politie hoe de avond veilig kan verlopen en hoe de politie moet omgaan met "raddraaiers".

Vanavond in Nieuwsuur het laatste nieuws uit Wormerland en een gesprek met burgemeester Peter Tange van Wormerland en burgemeester Roel Sluiter van Harlingen.

Geweld als antwoord op komst asielzoekers?

Harlingen

De gemeente Harlingen heeft een informatie-avond over de komst van asielzoekers afgeblazen nadat leden van de Nederlandse Volksunie hun komst hadden aangekondigd. Burgemeester Roel Sluiter zegt dat een gewoon gesprek met bewoners niet meer mogelijk is als NVU-leden aanwezig zijn.

"Een avond zonder intimidatie, schreeuwen of beledigen lijkt op basis van eerdere ervaringen in aanwezigheid van de NVU niet mogelijk", zegt de burgemeester.

Ernstige zaak

Burgemeester Peter Tange schreef vanmorgen op de website van de gemeente over de in brand gestoken auto's: "Het is een zeer ernstige zaak dat dit iemand overkomt en dit kunnen en zullen wij in Wormerland niet accepteren."

GroenLinks-fractievoorzitter Halewijn spreekt van een aanslag. Volgens hem is er een verband met het debat over de komst van asielzoekers naar Wormerland. "Het kan niet anders dat dit te maken heeft met de bijeenkomst over de vluchtelingen."

Onderdak

Halewijn had de uitnodiging voor de discussieavond gedeeld op Facebook omdat mensen zich voor de avond digitaal moeten aanmelden. Hij kreeg toen al bedenkelijke reacties. De auto's brandden af voor Halewijns huis in het Oostknollendam, een dorp in de gemeente Wormerland in de provincie Noord-Holland, met 492 inwoners.

Vluchtelingen, zegt hij tegen de Volkskrant, gaan er hoe dan ook komen. "Die zullen we onderdak moeten bieden. Je kunt niet blijven zeggen: niet in mijn voortuin."

Iedere week lijkt het erger te worden.

Jesse Klaver

'Eikels'

GroenLinks-partijleider Jesse Klaver is ontzettend geschrokken van het nieuws. Hij heeft vanochtend contact opgenomen met Halewijn. Klaver benadrukt dat de achtergronden van het incident nog moeten worden onderzocht, maar hij begrijpt dat Halewijn het woord aanslag gebruikt. Volgens de GroenLinks-leider wordt het klimaat rond de opvang van vluchtelingen steeds guurder. "Iedere week lijkt het erger te worden."

Klaver vindt dat premier Rutte moet blijven zeggen dat Nederland vluchtelingen opvangt. "Alle raadsleden moeten veilig zijn en ze moeten kunnen zeggen waar ze voor staan, zonder te hoeven vrezen voor hun leven of voor hun spullen." Klaver vindt dat "eikels" die raadsleden bedreigen keihard moeten worden aangepakt.

Strijdbaarder

Halewijn peinst er niet over om te stoppen met zijn politieke werk. "Ik voel me er alleen maar strijdbaarder door worden, want als het een aanslag is op de democratie moeten we daartegen in verweer komen." Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk vindt dat "het democratisch bestuur zich niet moet laten intimideren."

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff vindt het "bezopen" dat de auto's in brand zijn gestoken. Hij vindt het logisch om een link te leggen tussen de brand en de informatieavond over asielzoekers, maar hij zegt die link niet te kunnen onderbouwen.

Klaver over incident in Wormerland

Kogelbrieven

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra heeft een kogelbrief ontvangen. Hij zei dat na vragen over het in brand steken van de auto's in Wormerland.

Zijlstra benadrukt dat de "problemen rond vluchtelingen moeten worden benoemd". Volgens hem zou het de allerslechtste reactie zijn dat niet meer te doen. "Ik blijf zeggen wat mijn mening is. Dat laat ik niet sturen door een paar gekken die kennelijk auto's in de fik steken. Ik laat me niet beïnvloeden door mensen die mij kogelbrieven sturen."

De afgelopen tijd leidde de geplande asielopvang in diverse gemeenten al tot ophef, onder meer in het Drentse Oranje en in Steenbergen in Brabant.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra ontving kogelbrief

Besloten bijeenkomsten

Als informatieavonden over de komst van asielzoekers worden verstoord, kunnen het besloten bijeenkomsten worden, zei burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem, tevens voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, gisteravond in het tv-programma Pauw. "Heel vervelend als er mensen van buiten de gemeente komen die dit soort avonden komen verstoren", zei hij.

Radicaal-rechtse organisaties als de Nederlandse Volks-Unie sturen mensen naar inspraakavonden over de mogelijke komst van vluchtelingen om er te protesteren.

'Informatieavond besloten worden als ze vaker worden verstoord'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl