Udo D.

Ex-tbs'er ten onrechte vrijgelaten

  • Camelea Buys

    verslaggever

  • Camelea Buys

    verslaggever

Dat de GGZ-kliniek in Franeker de ex-tbs’er wel moest laten gaan, is 'onzin'. Dat zegt strafrechtadvocaat Niek Heidanus, die nauw op de hoogte is van het dossier van de ex-tbs’er Udo D. De misdaden van de man hadden volgens Heidanus voorkomen kunnen worden.

Doodgeslagen

Afgelopen maandag sloeg Udo D. een vrouw met een fles dood in Leeuwarden. Hij had toen al een prostituee neergestoken, een vrouw in een parkeergarage aangevallen en een vrouw bij een supermarkt belaagd.

Udo D. heeft een lange strafgeschiedenis; in 2005 wordt hij veroordeeld tot een celstraf en TBS wegens zware mishandeling van zijn ex-schoonvader. Psychiaters oordelen dan dat de man gewetenloos en agressief is , maar wel toerekeningsvatbaar. Eind 2012 komt Udo D. vrij en houdt hij zich bijna twee jaar rustig. Tot hij begin dit jaar wordt opgepakt en voor mishandeling en vernieling veroordeeld wordt tot 6 maanden cel. In juli dit jaar legt de rechtbank hem een rechterlijke machtiging op, die loopt tot januari 2016 , omdat hij nog een risico zou zijn voor de samenleving.

Ex-tbs'er ten onrechte vrijgelaten

Vrij

Dan verzoekt Udo D. om vrij te komen. en laat de GGZ kliniek hem nog geen maand later vrij. De kliniek gaat ervan uit dat wanneer D. een rechtszaak zou aanspannen over zijn vrijlating, hij deze zou winnen en laat hem gaan. Alle betrokken instanties, het Openbaar Ministerie, burgemeester Crone van Leeuwarden, en de GGZ, stellen afgelopen maandag dat ze niets anders hadden kunnen doen dan Udo D. vrij te laten.

Nog nooit heeft hij in zijn 22-jarige praktijk meegemaakt dat iemand een maand na het afgeven van een rechterlijke machtiging werd vrijgelaten, zegt strafrechtadvocaat Niek Heidanus. "GGZ doet misleidende uitspraken dat ze met de rug tegen de muur stond, dat de man wel moest worden vrijgelaten. En als je iemand dan toch wilt vrijlaten, doe het dan omkleed met alle mogelijke voorwaarden, zoals medicatiegebruik, meldingsplicht etc.", zegt Niek Heidanus. "Maar daar was hier geen sprake van."

Onderzoek

De Inspectie van het ministerie van Veiligheid en Justitie doet nu onderzoek. Dat onderzoek moet antwoord geven op de vraag of de betrokken instanties de juiste afwegingen hebben gemaakt. GGZ Friesland wil tot de uitkomst van dat onderzoek niet reageren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl