Asielzoekers komen aan bij de opvanglocatie in Zeist, maart 2014

COC: homoseksuele asielzoekers bedreigd in opvang

Het COC luidt de noodklok over de veiligheidssituatie van homoseksuele asielzoekers in (nood)opvanglocaties. De organisatie, die zich inzet voor LHBT'S (lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders), vraagt staatssecretaris Klaas Dijkhoff in een brief om maatregelen te treffen.

Te gast is Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland. Ook vertellen twee homoseksuele asielzoekers, die bedreigd worden in de noodopvang, hun verhaal aan Nieuwsuur.

COC: homoseksuele asielzoekers bedreigd in opvang

Het COC is de afgelopen twee weken benaderd door tien asielzoekers die melden dat ze zich onveilig voelen, met name in de noodopvang. Ze worden uitgescholden, gepest en bedreigd vanwege hun seksuele voorkeur of genderidentiteit. De meldingen komen uit acht verschillende opvanglocaties.

'Nood loopt snel op'

Volgens het COC is het goed mogelijk dat deze meldingen slechts het “topje van de ijsberg” zijn. “Voor asielzoekers die net in Nederland zijn aangekomen (…) is het een flinke stap om zich met een klacht over de asielopvang te melden bij een maatschappelijke organisatie als het COC. Het is goed denkbaar dat (veel) anderen die in dezelfde situatie verkeren deze weg niet kennen en/of deze stap (nog) niet durven of kunnen zetten”, schrijft de organisatie in de brief.

Het COC vindt het opvallend dat er binnen korte tijd veel meldingen zijn binnengekomen. “Ter vergelijking: in het half jaar vóór de tien recente meldingen namen twee asielzoekers contact op met het COC over problemen in de opvang. De nood lijkt snel hoog op te lopen.”

Voor LHBT's en andere kwetsbare groepen asielzoekers zijn veiligheid en vrij zijn van discriminatie óók absolute basisbehoeften.

COC Nederland

Aparte opvang

Het COC pleit in de brief voor een aparte opvang voor asielzoekers met een andere seksuele voorkeur en transgenders. In de huidige opvanglocaties moet er een vertrouwenspersoon komen bij wie de LHBT-asielzoekers terecht kunnen en moet het personeel zichtbaar optreden tegen de mensen die pesten of bedreigen.

De aanwezigheid van de vertrouwenspersoon moet worden gecommuniceerd in de opvang, net als het feit dat discriminatie niet wordt geaccepteerd. Ook raadt het COC aan om met (nieuwe) medewerkers van de opvanglocaties af te spreken dat zij optreden tegen discriminatie en zelf niet discrimineren.

De organisatie benadrukt in de brief dat ze zich bewust is dat de grote groep asielzoekers die Nederland binnenkomt en de opvang daarvan, al een grote uitdaging vormt. "We menen echter dat veiligheid en vrij zijn van discriminatie voor LHBT’s en andere kwetsbare groepen asielzoekers óók absolute basisbehoeften zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl