'Belastingvoordeel Starbucks is staatssteun'

Nederland heeft sinds 2009 voor miljoenen belastingvoordeel gegeven aan koffieketen Starbucks. De Europese Commissie noemt dat ongeoorloofde staatssteun, meldt de NOS op basis van bronnen. In totaal zou het gaan om 20 tot 30 miljoen euro. Dat geld moet Nederland direct van Starbucks terugvorderen.

Morgen komt de Europese Commissie naar buiten met zijn definitieve oordeel. Het precieze bedrag dat Starbucks aan belastingvoordeel heeft gekregen wordt dan nog niet bekendgemaakt, omdat dat afhangt van de meest recente omzetcijfers van de Amerikaanse koffieketen.

Nieuwsuur kijkt naar de belastingconstructie tussen Starbucks en Nederland. In de studio spreken we met Barbara Baarsma, hoogleraar Marktwerking en Mededinging.

'Belastingvoordeel Starbucks is staatssteun'

De constructie

Starbucks mocht van het ministerie van Financiën jarenlang royalty's voor een recept voor het roosteren van koffie overmaken aan een door Starbucks opgezette brievenbusfirma in Engeland. Die jaarlijkse royalty's waren bijna net zo hoog als de winst in Nederland. De royalty's werden voor de fiscus van de winst afgetrokken, waardoor Starbucks jarenlang nauwelijks belasting betaalde in Nederland.

Actie ondernemen

Vorig jaar werd bekend dat de Europese Commissie onderzoek ging doen naar de belastingafspraken die Starbucks in Nederland krijgt. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën zei toen dat hij erop vertrouwde dat het onderzoek zou uitwijzen dat er geen sprake was van staatssteun.

Als blijkt dat de belastingafspraken van Starbucks wel tegen de regels zijn, gaat minister Jeroen Dijsselboem van Financiën actie ondernemen. "Het laatste wat Nederland wil is dat bedrijven net zolang rondshoppen tot ze geen belasting over hun winst meer betalen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl