Het vluchtelingendebat in Duitsland verhardt

Duitsland staat onder druk. Het aantal vluchtelingen in het land blijft toenemen, ondertussen stapelen de problemen zich op. Vechtpartijen in asielzoekerscentra, een tekort aan geschikte opvanglocaties en een aanslag op een politica. Het kraakt en schuurt. De vluchtelingencrisis lijkt het land en ook de regering te splijten.

Nieuwsuur blikt terug op de afgelopen periode met Ton Nijhuis van het Duitsland Instituut Amsterdam. Ook een gesprek met correspondent Jeroen Wollaars in Dresden, waar vanavond zo'n 10.000 aanhangers van de anti-islambeweging Pegida worden verwacht.

Het vluchtelingendebat in Duitsland verhardt

Onder vuur

"Wir schaffen das", zei Bondskanselier Angela Merkel eind augustus. En ze bleef herhalen dat "het ons gaat lukken" om alle vluchtelingen op te nemen. Al langer klinkt er kritiek op Merkels asielpolitiek vanuit de oppositiekringen in Duitsland en de Beierse zusterpartij CSU, maar inmiddels is ze ook in haar eigen partij, CDU, onder vuur komen te liggen.

Vorige week kwam de CDU-fractie bijeen in de Bondsdag en sprak daar langdurig met Merkel. Volgens Duitse media liepen de gemoederen hoog op. Verschillende CDU-politici eisten dat de Duitse regering zich harder opstelt en met uitgebreide grenscontroles komt.

Volgens een peiling wordt ook de Duitse bevolking steeds sceptischer over Merkels boodschap dat "het wel gaat lukken". Vorige maand was nog de helft van de Duitsers het oneens met die stelling, maar dat is inmiddels gestegen naar 64 procent.

Gesprekken met Turkije

Merkel staat dus in eigen land onder toenemende druk. Om wat druk van de ketel te halen ging ze dit weekend naar Turkije om medewerking te vragen bij het beperken van de stroom vluchtelingen en het terugnemen van afgewezen migranten. Turkije is het belangrijkste doorreisland en er verblijven momenteel zo'n 2 miljoen Syrische vluchtelingen.

Turkije wil meewerken aan een strenger beleid, maar doet dat niet zomaar. Het land wil in ruil een soepeler visumbeleid voor Turken die EU-landen in willen reizen en geld van de EU. Ook wil Turkije dat gesprekken over toetreding tot de EU worden versneld. Merkel zegde toe zich sterk te maken voor die eisen.

De Duitse bondskanselier Merkel staat in eigen land onder druk

Bedreiging

Ondertussen viert anti-islambeweging Pegida vandaag zijn eerste verjaardag. In Dresden houdt Pegia daarom vanavond een jubileumbetoging. Er worden zo'n 10.000 aanhangers verwacht. Er zijn ook veel tegendemonstraties aangemeld, daarom houdt de politie rekening met confrontaties tussen de verschillende groepen.

Op 20 oktober vorig jaar ging Pegida, dat staat voor Patriottische Europeanen tegen de Islamisering van het Westen, voor het eerst de straat op. Destijds liepen tweehonderd mensen door Dresden om te demonstreren tegen de islam en immigratie.

Het aantal deelnemers bleef toenemen tot op het hoogtepunt in december 25.000 mensen meeliepen in een Pegidabetoging. In de maanden daarna liep het aantal deelnemers sterk terug, tot enkele duizenden. Dat veranderde weer toen de vluchtelingencrisis begon. Veel Pegida-aanhangers zien de grote instroom asielzoekers als een grote bedreiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl