Nieuwe burgemeester Maastricht over softdrugsbeleid

  • Jelmer Jansma

  • Jelmer Jansma

Maastricht kampt al jarenlang met hardnekkige drugsproblematiek. De stad heeft sinds 1 juli een nieuwe burgemeester: Annemarie Penn-te Strake. In de stad wordt met spanning uitgekeken naar de presentatie van haar visie op de aanpak van de drugsproblemen.

Vanavond vertelt de burgemeester in Nieuwsuur wat ze gaat doen aan de drugsproblemen in de stad en over de houdbaarheid van het Nederlandse softdrugsbeleid.

Wietpas

Annemarie Penn-te Strake zal net als voorgaande burgemeester een flinke kluif hebben aan de drugsproblemen in de stad. Maastricht heeft al jaren te maken met overlast en criminaliteit en burgemeesters proberen dat met verschillende maatregelen te bestrijden.

Zo voerde Onno Hoes, de voorganger van Penn, in mei 2012 de wietpas in, waarmee de coffeeshops een soort besloten club moesten worden. Alleen Nederlanders konden zo'n wietpas aanvragen bij een coffeeshop in de eigen woonplaats, daarmee werden buitenlandse toeristen uit de coffeeshop geweerd.

Het was de bedoeling dat de maatregel voor heel Nederland zou gaan gelden, maar eind 2012 werd de registratieplicht via de wietpas alweer geschrapt. Alleen het zogeheten ingezetenencriterium, wat betekent dat alleen Nederlanders drugs in de coffeeshops kunnen kopen, bleef overeind.

Een meerderheid van de gemeenteraad in Maastricht was vanaf het begin tegen het buitenlandersverbod, maar burgemeester Hoes hield eraan vast en bleef de maatregelen handhaven. Het is de vraag of Penn-te Strake dat ook zal blijven doen.

Annemarie Penn-te Strake

Daling

In maart dit jaar verscheen een rapport over het softdrugsbeleid in Maastricht. De onderzoekers concludeerden dat het ingezetencriterium positieve effecten met zich meebrengt. Uit politiecijfers blijkt dat zowel het aantal drugsincidenten als het aantal registraties van drugsoverlast is afgenomen.

In 2012, het jaar van invoering van het criterium, werden 2205 drugsincidenten geregistreerd. In 2013 steeg dat naar 3296. Afgelopen jaar zakte de teller naar 2004. De overlastregistraties lieten eenzelfde trend zien: 1850 registraties in 2010, 2883 in 2013 en 1720 in 2014.

Drugsrunners

De onderzoekers voerden voor het rapport gesprekken met politieagenten en gemeenteambtenaren. Zij zeggen dat ze voor het eerst in jaren vooruitgang zien. Toch blijft het probleem van de drugsrunners, die 'klanten' brengen naar drugspanden in de stad, bestaan. Vooral in gebieden die net buiten de camerabewaking vallen.

Ook is volgens de onderzoekers de kleinschalige hennepteelt in de wijken buiten het centrum juist toegenomen. Er worden wiettaxi's en pizzakoeriers ingezet om de drugs te verkopen. Maar ook grote drugscriminelen grijpen hun kans in de buitenwijken. Er worden vele miljoenen euro's verdiend aan de hennepteelt en illegale handel, door criminelen maar ook door burgers en ondernemers.

Regulering

Van die illegale handel wil Maastricht graag af. Net als verschillende andere gemeenten wil Maastricht experimenteren met legale wietteelt, om zo de 'achterdeur van de coffeeshop' te regelen. De gemeenteraad nam in juni een motie van de PvdA aan om de acties voor regulering van wietteelt voort te zetten.

Het initiatief van de PvdA in Maastricht was een reactie op een motie van CDA-Kamerlid Peter Oskam die de regering opriep juist elk lokaal initiatief voor de legalisering van wietteelt geen enkele ruimte meer te geven. Die motie kreeg een krappe meerderheid in de Kamer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl