Vluchtelingen in Denemarken

In Denemarken krijgen asielzoekers al minder geld

In Nederland wordt de huisvesting van asielzoekers soberder, maar de uitkeringen drastisch verlagen, zoals de VVD wilde, gebeurt niet. In Denemarken zijn de toelages voor asielzoekers sinds september bijna gehalveerd. Zo hoopt het land het aantal mensen dat asiel aanvraagt te beperken.

Nieuwsuur spreekt met Peter Kofod Poulsen, parlementslid van de Deense Volkspartij, een anti-immigratiepartij die de liberale minderheidsregering gedoogt.

In Denemarken krijgen asielzoekers al minder geld

Belofte

Vorig jaar zochten 15.000 mensen asiel in Denemarken, twee keer zoveel als in 2013. Het land zit niet op te wachten op de vluchtelingen. De centrum-rechtse regering van premier Lars Løkke Rasmussen is aan de macht gekomen met de belofte om het aantal vluchtelingen sterk te verminderen. Het is een van de belangrijkste agendapunten.

"We kunnen onze grenzen niet voor jan en alleman openstellen", zei de premier vorige maand. "We zouden economisch en cultureel gezien niet in staat zijn dat op te vangen."

Het land voert dan ook een ontmoedigingsbeleid. In de landen rondom Syrië zijn advertenties geplaatst om uit te leggen dat je als asielzoeker in Denemarken weinig kans maakt op toelating. Asielzoekers moeten bijvoorbeeld Deens leren spreken en begrijpen. Ook mogen vluchtelingen hun familie niet naar Denemarken halen in het eerste jaar.

Deense advertentie in krant in Libanon

100 miljoen euro

Ook krijgen asielzoekers in Denemarken sinds 1 september minder geld. Een alleenstaande krijgt zo'n 800 euro per maand (voorheen bijna 1500 euro) en een stel met kinderen ongeveer 2200 euro per maand (voorheen 3850 euro) . Volgens critici zijn die bedragen vanwege het hoge prijspeil van het land niet genoeg om van te kunnen leven.

De Deense minister van Integratie Inger Stojberg liet eerder weten dat er andere maatregelen zullen volgen, als het korten van de uitkeringen niet leidt tot minder asielzoekers. "Ik zal alles doen wat in mijn macht ligt om een afname te bereiken."

Denemarken heeft wel voor dit jaar en volgend jaar 100 miljoen euro toegezegd voor de opvang van asielzoekers. Het geld is specifiek bedoeld voor opvang van vluchtelingen in hun regio van herkomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl