Containerwoningen in Amsterdam

Soberdere huisvesting voor asielzoekers

VVD en PvdA zijn het eens over een versobering van de huisvesting van asielzoekers. De plannen gaan minder ver dan de voorstellen die VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dit weekend lanceerde: hij wil asielzoekers zoveel korten dat ze niet voor Nederland kiezen. Werkt dat en kan het ook?

In Nieuwsuur is PvdA-leider Diederik Samsom te gast over het compromis binnen de coalitie over de asielopvang.

Soberdere huisvesting voor asielzoekers

Rechtvaardig en sober

Het kabinet wil asielzoekers met een verblijfsvergunning geen voorrang meer geven bij de verdeling van sociale huurwoningen. De zogenoemde urgentiestatus gaat dus verdwijnen. VVD en PvdA willen de asielzoekers onderbrengen in versoberde woonruimtes, zoals containerwoningen en verbouwde kantoorpanden.

Premier Mark Rutte noemt de huisvesting "rechtvaardig en sober". Het is de bedoeling dat de asielzoekers weinig of geen huur hoeven te betalen. Daardoor kan een eventuele bijstandsuitkering omlaag en kunnen toeslagen verdwijnen.

Rutte: sober maar rechtvaardig

'Run op Nederland'

De VVD publiceerde zaterdag het asielplan Grenzen aan de opvang. Daarin schrijft de partij dat "de VVD wil dat asielzoekers met een tijdelijke verblijfsvergunning geen aanspraak meer kunnen maken op dezelfde sociale voorzieningen als Nederlanders". Ook stelt de partij dat de tijdelijke opvang niet standaard 5 jaar, maar 1 jaar zou moeten worden.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei diezelfde dag in een interview in het AD dat hij vluchtelingen wil ontmoedigen om naar Nederland te komen. Volgens hem reizen asielzoekers door naar Nederland omdat de sociale voorzieningen en het economische perspectief hier het beste zijn. "Als ze hier komen, zijn ze al door zeven veilige landen heen gereisd."

Volgens de VVD'er zijn de sociale voorzieningen in Nederland straks niet meer te handhaven zijn als er geen einde komt aan de stroom vluchtelingen. Hij sprak van "een run op Nederland die moet stoppen".

Zijlstra: mensen niet laten wennen aan onze voorzieningen

Het plan van de VVD viel slecht bij de PvdA. "Een strategie van ongelijke behandeling wijzen wij af", zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken zaterdag. "Voor ons is het meest dringend dat we erin slagen de vluchtelingen goed en veilig op te vangen en dat we dat op zo'n manier doen dat wij het als samenleving ook kunnen dragen."

Ook op de uitspraken van Zijlstra werd dit weekend negatief gereageerd, maar PvdA-leider Samsom zei vandaag na het coalitieoverleg dat hij er niet zwaar aan tilt. "Als we over elkaars woorden gaan struikelen, komen we nooit bij een oplossing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl