Mark Rutte tijdens de persconferentie vanmiddag

Waar was Mark?

Binnen en buiten de Tweede Kamer groeit de druk op premier Mark Rutte. Hij moet meer de regie nemen in de asielcrisis.

Rutte riep vandaag na afloop van de ministerraad op tot rust in het hoogoplopende debat over de opvang van asielzoekers. "Kwaad worden mag. Maar geweld of dreigen met geweld tegen bestuurders is uit den boze."

Rutte verwerpt de kritiek van Kamerleden dat hij als premier te weinig zichtbaar is bij de aanpak van de asielzoekerscrisis. "We spreken er elke vrijdag over. Achter de schermen is het echt Chefsache." In Nieuwsuur het laatste nieuws uit Den Haag met Dominique van der Heyde.

Waar was Mark?

Regie

De kritiek in de Tweede Kamer en de media op de rol van premier Rutte in de vluchtelingencrisis nam fors toe na de gebeurtenissen in Oranje deze week. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff stuurde dinsdagavond, naar eigen zeggen omdat hij geen andere keus had, bussen met vluchtelingen naar het kleine dorp, tegen de zin in van de lokale politiek en de inwoners.

Rutte was op handelsmissie in de VS. Critici vonden dat hij niet op werkbezoek naar Coca-Cola had moeten gaan, maar in Nederland de regie had moeten nemen in het moeilijke vluchtelingendossier.

Rutte wees de kritiek van de hand en zei dat hij zo'n beetje ieder uur contact heeft met Dijkhoff. "Het is duidelijk dat dit 24 uur per dag onze aandacht vraagt. Ook van mij, waar ik ook ben".

Indringende vragen

Vandaag zei Rutte: "Wat in Oranje is voorgevallen laat precies zien hoe ingewikkeld het is de stroom in goede banen te leiden. Aan de ene kant staat als een paal boven water dat Nederland echte oorlogsvluchtelingen wil en moet helpen. Mensen die vluchten voor oorlogsgeweld kunnen rekenen op hulp. Dat is meer dan een internationale afspraak alleen. Dat is ook een kwestie van beschaving."

"Aan de andere kant zijn mensen bezorgd, boos en emotioneel. Dat is begrijpelijk. Ze stellen indringende vragen. Is mijn gezin nog veilig? Krijg ik straks nog wel een huis? Waarom zoveel vluchtelingen in ons dorp en niet elders?"

Banen

Rutte was deze week samen met de Vlaamse premier Bourgeois op een economische missie in Atlanta. Rutte en zijn collega reisden mee met een handelsdelegatie van Nederlandse en Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen.

"Ik ben in Atlanta met Geert Bourgeois en 85 bedrijven omdat hier banen voor Nederland en Vlaanderen te verdienen zijn. Dat hadden we al een tijd gepland en zo zullen we het ook blijven doen", zei Rutte.

Markt Rutte bezoekt Coca-Cola

Het bezoek schoot de fractievoorzitters van SP, D66, GroenLinks en CDA in het verkeerde keelgat. CDA-leider Sybrand Buma: "Als hij vindt dat het belangrijk is om Coca-Cola te bezoeken, is dat zijn keuze. Maar ik zeg: op dit moment zijn de problemen hier."

Doorstroom

Vanmorgen vond er overleg plaats tussen het kabinet, burgemeesters en provincies. Het Rijk en de gemeenten gaan het komende half jaar proberen om 10.000 vluchtelingen met een verblijfsstatus van asielzoekerscentra over te plaatsen naar gemeenten.

De doorstroom moet verbeteren, waardoor er ook meer plaatsen vrijkomen in asielzoekerscentra. De gemeenten gaan nadrukkelijk ook op zoek naar kleinschalige opvangmogelijkheden en ze krijgen daarvoor een financiële tegemoetkoming.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl