Waar blijft opvang Syrische vluchtelingen in de VS?

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

  • Wouter Zwart

    Correspondent Verenigde Staten

De Amerikaanse president Barack Obama is uiterst kritisch over de Russische inmenging in Syrië. Obama roept Europa op ruimhartig Syrische vluchtelingen op te nemen, maar Amerika zelf doet bijzonder weinig op dat gebied. Tot nu toe heeft de VS 1400 Syriërs opgenomen.

Vanavond een reportage vanuit de Texaanse stad Houston van correspondent Wouter Zwart.

Veilig in de VS

Imad Halabiye kan zijn geluk niet op. Een maand geleden kwam hij met zijn gezin in Houston aan. Op het vliegveld ving een Arabisch sprekende begeleider hen op. Een bescheiden appartement was al ingericht. Gas, water en licht waren reeds aangesloten.

Imad Halabiye en zijn gezin in hun nieuwe appartement
Waar blijft opvang Syrische vluchtelingen in de VS?

Het is een beleid van wegkijken en hopen dat het probleem vanzelf weggaat.

Shireen Jasser, ​Syrian American Council

Imad hoopt binnenkort al een baan als autospuiter te vinden, het beroep dat hij in Homs ook uitoefende. Zijn opluchting is groot: "Ik ben zo blij dat we veilig in de VS zijn. Ik ben niet bang meer en de mensen zijn aardig."

"Zo gaat dat hier. De vluchtelingenopvang is diep verankerd in de cultuur van de Verenigde Staten", meent Ali Al-Sudani. Zelf ontvluchtte hij ooit de oorlog in Irak, inmiddels is hij directeur van Interfaith Ministries of Greater Houston, dat jaarlijks tientallen vluchtelingen huisvest.

Hoeveel daarvan Syriër zijn? "Nog niet zoveel. Maar dat komt doordat er sinds het begin van de oorlog in Syrië pas 1400 Syriërs naar de Verenigde Staten zijn gekomen." En dat zijn er veel te weinig, zegt Shireen Jasser van de Syrian American Council. Zeker omdat de VS volgens haar een groot aandeel heeft in de crisis in Syrië.

"Vooral door niet te reageren toen internationale verdragen werden geschonden met het gebruik chemische wapens. Obama had een rode lijn getrokken, maar deed vervolgens niets. Het is een beleid van wegkijken en hopen dat het probleem vanzelf weggaat.”

We praten over miljoenen vluchtelingen. De VS, maar ook de internationale gemeenschap, moet meer doen.

Ali Al-Sudani, ​Interfaith Ministries of Greater Houston

Het Amerikaanse opvangbeleid verschilt sterk van dat van de Europese Unie. Vluchtelingen worden niet alvast opgenomen in afwachting van de asielprocedure, maar blijven buiten de landsgrenzen. Bij voorkeur in de eigen regio, zoals een vluchtelingenkamp in Jordanië. Daar kunnen ze via de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR een verzoek indienen voor plaatsing in de VS.

De Amerikaanse veiligheidsdiensten screenen een gezin vervolgens op antecedenten, mogelijke banden met terrorisme en besmettelijke ziekten. Pas daarna - en dat kan soms jaren duren - mogen de goedgekeurde personen het land binnen. Strenge regels dus, die onder meer het gevolg zijn van de aanslagen van 9/11.

Obama

"Het is een druppel op een gloeiende plaat", zegt Al-Sudani. "We praten over miljoenen vluchtelingen. De VS, maar ook de internationale gemeenschap, moet meer doen."

Zijn organisatie zegt klaar te staan om grotere aantallen mensen op te vangen. En die zullen er komen. Onlangs kondigde president Obama aan dat Amerika de komende twaalf maanden minstens tienduizend Syriërs op zal nemen. Die komen bovenop de 75.000 vluchtelingen uit andere landen die jaarlijks Amerika in mogen.

De samenleving is er klaar voor. Veel mensen vragen me: ‘wat kan ik doen, hoe kan ik helpen?'

Shireen Jasser, ​Syrian American Council

Voor al deze mensen zullen dan ook woonruimte en inboedel geregeld moeten worden. Hulporganisaties als Interfaith, maar ook Refugees Services of Texas zijn daarvoor verantwoordelijk.

Directeur Sara Kauffman legt uit hoe ook dat beleid verschilt van bijvoorbeeld Nederland, waar de vluchtelingenopvang een overheidsaangelegenheid is. "Wij zijn stichtingen, die deels hun budget via de federale overheid krijgen. Verder zijn we afhankelijk van giften en vrijwilligers. Gelukkig hebben Houston en ook de rest van de VS daarin een rijke traditie."

Tientallen kerken en buurtcomités zamelen oude meubels, tv’s en serviezen in, waarmee de huurappartementen gevuld worden. Shireen Jasser bevestigt dit: "We zijn gezegend met dit rijke land. We hebben de capaciteiten en een levendige non-profitsector. De samenleving is er klaar voor. Veel mensen vragen me: ‘wat kan ik doen, hoe kan ik helpen?’"

Zelfvoorzienend

Het aantal Syrische vluchtelingen dat de VS opvangt, mag dan klein zijn, volgens Al-Sudani is de kwaliteit van de opvang veel beter dan in Europa. "We geven een woning en meubels, we wachten ze op op het vliegveld en we geven ze lessen in Amerikaanse cultuur. We zorgen dat ze snel aan het werk kunnen, want we willen mensen snel zelfvoorzienend maken. Binnen zes maanden kunnen ze hun eigen rekeningen betalen. En hebben ze ons niet meer nodig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl