Vluchtelingen in de noodopvang in Oirschot

Wie profiteren van opvang asielzoekers?

  • Tom Kleijn

    verslaggever

  • Tom Kleijn

    verslaggever

De verhoogde instroom van vluchtelingen brengt kosten met zich mee, voor onder meer onderdak, levensonderhoud, gezondheidszorg en begeleiding. Maar er zijn ook partijen die hun inkomsten zien groeien nu het aantal asielzoekers toeneemt.

Gemeenten die leegstaande panden verkopen of verhuren ontvangen verschillende toeslagen, en ook bedrijven van tijdelijke woningen zien hun omzet stijgen.

In Nieuwsuur een reportage over bedrijven en gemeenten die economisch voordeel hebben van de opvang van vluchtelingen.

Wie profiteren van opvang asielzoekers?

Kosten

De Rijksoverheid heeft vorig jaar 940 miljoen euro uitgegeven aan onderdak, levensonderhoud, gezondheidszorg, advocaatkosten, uitzetkosten, administratie, begeleiding en scholing van vluchtelingen.

Daarbij is de grote groep ex-vluchtelingen niet berekend, omdat zij inmiddels een verblijfsvergunning hebben. Voor dit jaar heeft de regering 1,4 miljard euro uitgetrokken.

Baten

Toch zijn er ook partijen die verdienen aan het opvangen van vluchtelingen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers is hard op zoek naar opvangplekken voor vluchtelingen en asielzoekers met een verblijfstatus.

Daarvoor wordt gekeken naar leegstaande kantoorpanden, kazernes of kloosters. Maar ook naar gebouwen die na een paar jaar weer eenvoudig kunnen worden afgebroken. Het COA stelt tientallen miljoenen per jaar beschikbaar voor bedrijven en gemeenten, die ruimten aanbieden.

Enorme vraag

Bouwbedrijf De Meeuw is gespecialiseerd in het bouwen van tijdelijke huisvesting. De omzet van het bedrijf steeg vorig jaar met tien procent, en naar verwachting stijgt de omzet dit jaar twintig procent. De vraag vanuit Duitsland naar tijdelijke woonoplossingen kunnen ze inmiddels niet meer aan.

Ook het Drentse vakantiepark Oranje profiteert van de komst van asielzoekers. Alle 256 huisjes van het vakantiepark worden gebruikt voor de huisvesting van asielzoekers.

Een uitkomst voor ondernemer Hennie van der Most, het park liep de afgelopen jaren steeds minder. Van der Most ontvangt een vergoeding voor de ruimte die hij beschikbaar stelt. Daarnaast is het goed voor de lokale werkgelegenheid.

Voormalig klooster

Het COA hanteert vaste vergoedingen voor gemeenten die ruimten beschikbaar willen stellen voor asielopvang. Zoals in de Brabantse gemeente Oirschot, waar het voormalig klooster Groot Bijsterveld al lange tijd te koop staat, en flink drukt op de begroting.

De gemeente benaderde het COA en hield rekening met een ‘economische spin-off’, zo blijkt uit interne stukken van de gemeente. Het COA zou het pand restaureren, en bij latere verkoop de gemeente zelfs nog laten delen in de eventuele winst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl