In tien jaar tijd is het aantal aangiften van verkrachting meer dan gehalveerd.

'Aantal aangiften verkrachting meer dan gehalveerd'

In tien jaar tijd is het aantal aangiften van verkrachting meer dan gehalveerd. Van 2505 in 2005 naar 1175 vorig jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Het aantal aangiften van aanranding is nog sterker gedaald. Tegelijkertijd is het aantal verkrachtingen en aanrandingen gelijk gebleven of zelfs gestegen, zegt het Centrum Seksueel Geweld.

Nieuwsuur spreekt met advocaat Richard Korver, gespecialiseerd in het bijstaan van zedenslachtoffers, psychologe en coördinator van het Centrum Seksueel Geweld in Utrecht Iva Bicanic, en Rosa Timmer die slachtoffer werd van aanranding.

'Aantal aangiften verkrachting meer dan gehalveerd'

Horrorscenario

De politie kan geen verklaring geven voor de dalende cijfers en ook minister van Justitie Ard van der Steur weet niet wat de oorzaak is.

Dat verbaast advocaat Richard Korver. "Als de cijfers zo drastisch veranderen zou je verwachten dat politie en justitie daar onderzoek naar doen. Ik heb niet het idee dat de opsporingscijfers veel beter zijn en ook niet dat er minder zedendelicten plaatsvinden. Uit onderzoek blijkt dat die hoeveelheid hoog is en stabiel blijft."

De informatieve gesprekken die de politie voorafgaand aan het doen van aangifte voert, zouden een rol kunnen spelen volgens Korver. "De politie vertelt daarin wat het slachtoffer te wachten staat. Veel mensen die wij op ons bureau krijgen, zeggen dat ze tijdens het gesprek zo'n horrorscenario krijgen voorgeschoteld dat ze geen aangifte meer doen. Ze vinden dat ze worden ontmoedigd."

Ik werd in een café in mijn kruis gegrepen door een onbekende man. Elke dag worden vrouwen tijdens het uitgaan ongewenst betast. We wuiven het weg omdat 'het iedereen overkomt'. Dit is wat er gebeurt als je wel aangifte doet. "U krijgt eerst twee weken bedenktijd.

Fragment uit de column van Rosa Timmer

Kruisgrijper

Diezelfde ervaring heeft Rosa Timmer, journaliste voor Dagblad van het Noorden. Begin juni wordt ze door een man aangerand in een café in Groningen. Ze weet zeker dat ze aangifte wil doen en stapt naar de politie, maar merkt dat aangifte doen niet zo makkelijk is.

"Ik heb tijdens het eerste informatieve gesprek met de politie wel vijf keer gezegd dat ik aangifte wilde doen, maar ze zeiden dat dat niet kon. Ik moest eerst twee weken nadenken of ik het wel echt wilde. Later bleek dat die bedenktijd niet verplicht is, maar zo krijg je het van de politie niet te horen."

Ze schrijft er een column over in de krant en merkt dat ze niet de enige is. "Ik kreeg reacties van honderden vrouwen die precies hetzelfde hebben meegemaakt. De politie probeert het nu te sussen. Ze doen het af als een misterstand en zeggen dat ik het verkeerd begrepen heb. Maar dat is niet zo."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hulp vragen

Verschillende Kamerleden stelden de afgelopen tijd vragen aan minister Van der Steur over de bedenktijd bij de aangifte van een zedendelict. De minister geeft vandaag aan dat hij de drempels om aangifte te doen wil verminderen. Zo wil hij beter communiceren dat de bedenktijd niet verplicht is, en zorgen dat mensen sneller aangifte kunnen doen.

"Aan de ene kant hebben we met elkaar afgesproken dat er altijd een goede voorlichting en bedenktijd is, maar aan de andere kant moet je, als je er goed over hebt nagedacht en je weet wat de consequenties zijn, ook zo snel mogelijk aangifte kunnen doen. De uitvoering van die twee aspecten gaat niet altijd goed", aldus Van der Steur.

Het kabinet maakt ook geld vrij voor twaalf Centra Seksueel Geweld die in Nederland worden geopend. Deze centra zijn gekoppeld aan de eerste hulppost van een ziekenhuis. Voor slachtoffers staat er een gespecialiseerd team klaar voor de eerste opvang, zowel psychisch als fysiek. Het moet de drempel voor slachtoffers om hulp te vragen drastisch verlagen. De politie maakt onderdeel uit van het Centrum Seksueel Geweld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl