Apotheker bereidt medicijnen op maat

Onduidelijkheid over vergoeding medicijnen op maat

Voor de meeste patiënten werken kant-en-klare medicijnen uit de fabriek. Maar soms zijn er op maat gemaakte medicijnen nodig, die bereid worden door de apotheker. Over de vergoeding van die apotheekbereidingen is nu al maanden onduidelijkheid. Patiënten komen hierdoor in de knel.

Wanhoop nabij

Een patiënt die afhankelijk is van zo’n middel, is John Geven. Door zijn dwarslaesie zijn niet alleen zijn benen verlamd, maar ook zijn darmen. Om zijn darmfunctie op gang te houden en te reguleren, is hij afhankelijk van een medicijn op maat.

Onduidelijkheid over vergoeding medicijnen op maat

Zonder dit middel kan John op ieder moment van de dag overvallen worden door ontlasting, waardoor hij eigenlijk niet meer goed buiten de deur kan komen. Nogal lastig voor John, die ondernemer is en raadslid in zijn gemeente.

Een alternatief, een kant-en-klaar middel, wordt wel vergoed maar slaat bij hem niet aan. De zorgverzekeraar wilde in eerste instantie geen uitzondering voor hem maken. Doordat hij niet zonder het middel kan en de kosten niet zelf op kan brengen, was hij de wanhoop nabij. Maar inmiddels heeft zijn zorgverzekeraar anders besloten.

Ik ben nu aan het onderzoeken of ik het middel zelf kan gaan maken. Ik kijk of ik aan de grondstoffen kan komen en dan samen met mijn vrouw kan gaan hobbyen.

John Geven, patiënt
John Geven
Michael Verhees

Ingrijpende gevolgen

Een andere patiënt die Nieuwsuur spreekt is Michael Verhees. Hij is door zijn dwarslaesie afhankelijk van een door de apotheek gemaakt blaasspoelmiddel. Door de onduidelijkheid over de vergoeding daarvan heeft hij twee maanden het middel niet gebruikt, waardoor hij ernstige gezondheidsproblemen kreeg.

Door zijn gezondheidsproblemen en de onzekerheid over volgend jaar overwoog hij zelfs uit zijn eigen bedrijf te stappen. Maar zorgverzekeraar ONVZ heeft inmiddels toegezegd ook volgend jaar het middel te vergoeden.

Het is geen middel voor een griepje dat twee weken duurt. Mijn dwarslaesie blijft. Ik heb dit levenslang nodig.

Michael Verhees, patiënt

Op maat gemaakt

Voor de middelen die de apotheek zelf bereid, bestaat geen uniform beleid. De beslissing om ze te vergoeden is aan de zorgverzekeraar. Het gaat dan bijvoorbeeld om middelen met een halve dosering voor kinderen of middelen in een drankje in plaats van tabletvorm als mensen moeilijk kunnen slikken.

Dit in tegenstelling tot de kant-en-klare, geregistreerde middelen, die door farmaceuten op de markt worden gebracht. Die worden beoordeeld door het landelijke Zorginstituut. Bij de geregistreerde middelen is het dan ook duidelijk of ze wel of niet vergoed worden.

Basispakket niet gelijk

Doordat het vergoedingenbeleid per verzekeraar verschilt, kan het basispakket voor mensen verschillend uitpakken. Onwenselijk, vindt apothekersorganisatie KNMP maar vinden ook de verzekeraars zelf. Zorgverzekeraars Nederland laat Nieuwsuur weten druk in overleg te zijn met alle relevante partijen om te kijken wat er mogelijk is. De verzekeraars zijn tot nu toe huiverig voor onderling overleg, vanwege de mededingswetgeving.

Onafhankelijke partij

Eerder nam de Tweede Kamer twee moties aan waarin ze de regering oproept een oplossing te vinden waardoor de aanspraak voor alle Nederlanders weer hetzelfde is. Het Zorginstituut moet als onafhankelijke partij de beoordeling doen, vindt de Kamer. Hoe minister Edith Schippers van Volksgezondheid uitvoering geeft aan die moties is nog niet bekend.

Apothekersorganisatie KNMP heeft de indruk dat de minister geen rol zal geven aan het Zorginstituut, maar alleen onderling overleg tussen zorgverzekeraars mogelijk wil maken. De Kamerleden die de moties indienden, spreken tegenover Nieuwsuur hierover hun zorg uit. PvdA, SP en CDA willen dat een onafhankelijke partij, zoals het Zorginstituut, de beoordeling doet en zullen opheldering vragen aan de minister.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl