Asielzoekers in de rij voor een registratiekantoor in Berlijn

Een dag en een nacht in de vluchtelingenopvang van Berlijn

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

  • Dieuwke van Ooij

    verslaggever en coördinator buitenland

Nu bondskanselier Angela Merkel de wereld een paar weken geleden duidelijk heeft gemaakt dat alle vluchtelingen welkom zijn in Duitsland, komen er velen naar alle delen van het land. Terwijl Nederland moeite heeft om 700 nieuwelingen per dag een plek te geven, kwamen vorige week in Berlijn alleen 6500 asielzoekers aan en de stad heeft er al tienduizenden opgenomen.

De opvang drijft voor een groot deel op vrijwilligers, want zonder de hulp van honderden Duitse burgers lijkt de stad de stroom niet te kunnen verwerken. De noodopvang zit vol en veel vluchtelingen slapen bij buurtbewoners op de bank.

Nieuwsuur liep een dag en een nacht mee met vrijwilligers en de wijkburgemeester in Berlijn-Moabit. En in de uitzending het commentaar van de Duitse hoofdredacteur van het politieke blad Cicero, Christoph Schwennicke.

Een dag en een nacht in de vluchtelingenopvang van Berlijn

Burgers van de Berlijnse wijk hebben zich daar samen met lokale bestuurders, verenigingen en ondernemers verenigd in de organisatie Moabit Hilft, die alle initiatieven om de vluchtelingen te helpen, coördineert.

Op 31 augustus hield bondskanselier Merkel in Duitsland een persconferentie waarop ze stevig stelling nam tegen de protesten van neo-nazi's in de Duitse plaats Heidenau. Het protest van de extreem-rechtse partij NPD tegen de komst van 250 vluchtelingen in een noodopvanglocatie was meer dan een week daarvoor uitgelopen op rellen en Merkel had kritiek gekregen dat ze daar niet op had gereageerd.

Eten in een noodopvang in Berlijn

Trotse Merkel

In een bevlogen toespraak tegenover een volle zaal met persmensen zei ze dat de Duitsers niet achter deze "koude mensen met haat in hun hart", moesten aanlopen, maar dat ze juist trots was op de vele Duitsers die overal in het land vluchtelingen opvingen en wegwijs maakten in Duitsland.

"Want Duitsland is een open land, de economie is sterk, de arbeidsmarkt is robuust, zelfs klaar om vakkrachten van buiten op te nemen", zei Merkel.

"Onze vrijheid, onze rechtsstaat, onze sterke economie, de manier waarop wij samenleven, dat is waar mensen die zelf vervolging, oorlog en willekeur hebben leren kennen, van dromen. De wereld ziet Duitsland als een land van hoop en van kansen, en dat is wel eens anders geweest", zei ze.

Na haar uitspraken werd de vluchtelingenstroom naar Europa groter en kreeg de Duitse bondskanselier kritiek over zich heen. Haar toespraak zou door de vluchtelingen zijn opgevat als een open uitnodiging om massaal naar Duitsland te komen. Velen, en niet alleen in Duitsland, beschouwen haar toespraak inmiddels als een strategische fout, die haar land en ook de andere Europese landen schade berokkend.

Berlijn wordt nu overspoeld door vluchtelingen, zegt Christoph Schwennicke. "En ze heeft het ook nog opzettelijk zo gedaan", zegt hij. "Want ze werd er niet eens naar gevraagd op de persconferentie, ze begon haar verhaal er zelf mee. Maar als het zo doorgaat met de vluchtelingen, loopt het fout."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl