Toeschouwers langs de route voor Prinsjesdag
Aangepast

Prinsjesdag: einde crisis in Nederland

Nederland heeft zich ontworsteld aan de crisis. Dat zei minister Jeroen Dijsselbloem bij het aanbieden van de Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Volgens hem gaat het beter dan verwacht, maar toch niet goed genoeg.

Europa moet de instroom van vluchtelingen beperken, zei koning Willem-Alexander vandaag in de Troonrede. "De vluchtelingenstroom groeit en duldt geen afwachtende houding. Er is een integrale aanpak nodig."

Nieuwsuur vanuit Den Haag

Nieuwsuur zendt vanavond uit vanuit café Dudok in Den Haag. Twan Huys ontvangt: minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen namens het kabinet. En namens de oppositie CDA-Kamerlid Mona Keijzer, D66-Kamerlid Kees Verhoeven, ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers en SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Over de 5 miljard lastenverlichting, over het land en de noodopvang van asielzoekers.

Prinsjesdag: einde crisis in Nederland

Vertrouwen

Nu de economie weer aantrekt, kan het vertrouwen terugkeren dat het ook in de toekomst beter gaat, zei de koning vandaag in zijn troonrede. Nederland staat er in sociaal-economisch opzicht redelijk goed voor. Bijna iedereen gaat er volgend jaar in koopkracht op vooruit, maar het is nog geen tijd om achterover te leunen. Te veel mensen hebben geen baan.

Het Centraal Planbureau denkt dat de economie dit jaar met 2,0 en volgend jaar met 2,4 procent groeit en dat het begrotingstekort daalt van 2,2 procent dit jaar tot 1,5 procent volgend jaar.

Uitgeven

Volgens het kabinet stijgt de koopkracht gemiddeld met 1,4 procent. Zo’n 84 procent van de huishoudens gaat erop vooruit, 16 procent gaat erop achteruit. "Dit jaar kunnen Nederlanders voor het eerst sinds vijf jaar weer meer uitgeven", zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Het CPB voorziet dit jaar een aantal werklozen van 620.000 en denkt dat het volgend jaar uitkomt op 605.000. Dat laatste cijfer is iets hoger dan waarvan het CPB vorige maand nog uitging.

Werkloosheid

Het kabinet wil de lasten volgend jaar met 5 miljard euro verlagen. Dijsselbloem noemde dat een welkome impuls voor de werkgelegenheid. Zo worden de tweede en derde belastingschijf verlaagd en gaat de arbeidskorting voor inkomens tot zo’n 50.000 euro omlaag. Voor werkgevers wordt het fiscaal aantrekkelijker om mensen met lage inkomens aan te nemen. Dijsselbloem benadrukte in de Kamer dat de werkloosheid nog te hoog is en te langzaam daalt.

De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. En het kabinet wil het mogelijk maken om de peuters een paar uur per week naar de kinderopvang te brengen, of ouders nu werken of niet. Verder wordt het vaderschapsverlof verlengd naar vijf dagen.

Het kabinet houdt rekening met een stijging van de zorgpremie met zo’n 7 euro per maand.

Dijsselbloem presenteert miljoenennota in koffer Lieftinck

Pgb's

Er gaat meer geld naar zorg, defensie en asielopvang. Patiënten in een verpleeghuis krijgen 1000 euro per jaar extra voor dagbesteding. Ook maakt het kabinet extra geld vrij voor de opleiding van personeel in verpleeghuizen en voor compensatie van mensen die door de problemen met pgb’s in moeilijkheden zijn gekomen.

Bij de presentatie van de Miljoenennota plaatste Dijsselbloem ook een aantal kanttekeningen. Hij wees erop dat de gasbaten teruglopen en dat dat volgend jaar 5 miljard euro scheelt in de begroting. Ook noemde hij de ontwikkelingen in de Chinese economie "geen goed nieuws voor Nederland".

  • ANP
    Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit
  • NOS
    Koning Willem-Alexander spreekt de Troonrede uit
  • NOS
  • ANP
    Koning Willem-Alexander zwaait vanaf de Gouden Koets
  • NOS
    De Gouden Koets vertrekt bij Paleis Noordeinde
  • Novum RegioFoto
    Het publiek wacht vol spanning op het Koningspaar
  • ANP
  • NOS
    Minister Dijsselbloem gebruikte het oude koffertje van zijn voorganger Lieftinck

Premier Rutte sprak vanmorgen op Twitter in een videoboodschap over Prinsjesdag en de troonrede.

Wie zit waar in de Ridderzaal?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl