Vluchtelingen op doortocht
Aangepast

Ook Duitsland strenger tegen vluchtelingen

De Duitse regering is weer begonnen met het controleren van de grenzen, als reactie op de vluchtelingencrisis. In eerste instantie gaat het om de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Het gebeurt om de instroom van vluchtelingen weer wat ordelijker te laten verlopen, zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vanmiddag op een persconferentie. Inmiddels ligt het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland stil.

De stap volgt op de aanhoudende komst van duizenden vluchtelingen vanuit Hongarije en Oostenrijk. Gisteren arriveerden meer dan 13.000 vluchtelingen in München. De afgelopen dagen waren het er in totaal 63.000. De stad heeft geen mogelijkheid meer om iedereen adequaat op te vangen.

De problemen staan morgen in Brussel op de agenda bij een bijeenkomst van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken. De vele vluchtelingen hebben politieke paniek in Europa gebracht, maar komen niet onverwacht. Migratiedeskundigen voorspelden al jaren wat er nu gebeurt. Nieuwsuur spreekt met Demetrios Papademetriou, directeur van het Migration Policy Institute, een invloedrijke denktank op het gebied van migratie.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière
Ook Duitsland strenger tegen vluchtelingen

Waarschuwing

Het instellen van grenscontroles druist in tegen het verdrag van Schengen waarin de lidstaten van de EU afspraken hebben gemaakt over de open grenzen binnen de Unie, al biedt het verdrag wel de mogelijkheid om in het geval van bijzondere omstandigheden tijdelijk de grenzen te laten bewaken.

De EU-lidstaten moeten zich weer aan de regels gaan houden, zei De Maizière. Dat betekent dat de landen waar de vluchtelingen binnenkomen, iedereen moeten registreren en het asielverzoek moeten wegen. Dat gebeurt nu allang niet meer. Vanuit Zuid-Europa reizen vluchtelingen ongeregistreerd door naar Noord-Europa en vooral naar Duitsland.

Solidair tonen

Asielzoekers moeten zich ook realiseren dat ze niet zelf het land kunnen uitzoeken waar ze asiel vragen, benadrukte De Maizière. Duitsland heeft zich ruimhartig betoond, maar mag niet overvraagd worden. Hij riep de rest van de EU op om zich solidair te tonen en vluchtelingen op te nemen. Eerder deden de Duitse ministers Gabriel en Steinmeier dat al in een tien-puntenplan.

Eind augustus waarschuwde bondskanselier Merkel al dat Duitsland het Schengen-verdrag op scherp zou zetten, als andere landen niet ook ruimhartig asielzoekers zouden opnemen. Duitsland heeft dit jaar naar schatting al 400.000 vluchtelingen zien binnenkomen.

Als een van de weinige Europese regeringsleiders nam Merkel het openlijk voor de vluchtelingen op. Ze heette ze welkom en zei dat ieder mens waarde heeft: "De Duitse grondwet zegt dat we een land zijn dat de waarde van elk mens accepteert. En dat geldt voor iedereen die hier komt."

Duitse flexibiliteit

Duitsland werkte de afgelopen tijd aan meer flexibiliteit om meer vluchtelingen op te kunnen vangen. Zo wordt het aantal aanmeldcentra uitgebreid worden regels versoepeld om sneller te kunnen bepalen of een asielzoeker asiel krijgt. Bouwwetten en milieubeschermingswetten moeten mogelijk wijken.

Ook wordt gewerkt aan een betere integratie van migranten in de Duitse samenleving. Er moet bijvoorbeeld meer gedaan worden om jonge vluchtelingen onderwijs te geven, zei bondskanselier Merkel. En ze wil een inventarisatie van het aantal banen dat ingevuld zou kunnen worden door vluchtelingen die asiel hebben gekregen.

Huilend vluchtelingenmeisje maakt Merkels dilemma duidelijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl