'We wilden niet vluchten, maar hadden geen keuze'

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

  • Saskia Dekkers

    correspondent Europa

Door het droge landschap van noord-Griekenland blijft de stroom vluchtelingen aanhouden. Met duizenden tegelijk lopen ze in de brandende zon naar hun volgende stop: de grens van Macedonië. Daar worden ze tegengehouden door de grensbewaking en begint het lange wachten.

In Nieuwsuur een reportage van Europa-correspondent Saskia Dekkers. Ze verbleef een paar dagen aan de grens en sprak met de familie Raed, die moest vluchten voor de oorlog in Syrië.

'We wilden niet vluchten, maar hadden geen keuze'

De familie Raed heeft lang geprobeerd om in Syrië te blijven, maar uiteindelijk moesten ze vertrekken. Met twee jonge kinderen zijn bijna drie weken op de vlucht. Op weg naar Nederland of Duitsland.

"We weten dat we ons leven riskeren. Maar dat doen we niet omdat we levensmoe zijn", vertelt vader Ustad. "We willen onze kinderen helpen in de hoop dat ze een beter leven krijgen. In ons land kan op elk moment een scherpschutter, een bom of een raket een einde aan ons leven maken."

  • Nieuwsuur
    Vluchtelingen proberen uit de brandende zon te blijven terwijl ze wachten bij de grens
  • Nieuwsuur
    Moeder Saham met haar dochter
  • Nieuwuur
    Ieder stukje schaduw wordt gebruikt door de wachtende vluchtelingen
  • Nieuwsuur
    De grensbewaking laat de vluchtelingen één voor één door
  • Nieuwsuur
    In de trein is plek voor 350 passagiers. De trein vertrekt met 1000 mensen aan boord

Voor moeder Saham was de druppel de dood van een zwangere buurvrouw met vier kinderen. "De bom viel op haar. De hersenen van de kinderen liepen uit hun schedels. Toen zei ik: Ik kan niet meer. We moeten weg. We moeten ons huis verlaten", vertelt ze geëmotioneerd.

Aan de Turkse werden de familie beschoten. Ze waren niet welkom en moesten daarom illegaal de oversteek maken. "We moesten vluchten via een smokkelaar want er was geen legale mogelijkheid om te vertrekken", zegt Ustad. "Voordat ik mijn land verliet, was ik advocaat en had ik werk. Ik had alles goed voor elkaar. Maar ik werd gedwongen om te vluchten en risico's te nemen."

Wij hebben niets met terrorisme te maken, we vluchten voor oorlog. Ik hoop dat Europeanen beseffen wat wij allemaal hebben meegemaakt.

Ustad Raed, Syrische vader die met zijn gezin moest vluchten

De grensbewaking laat mensen mondjesmaat door en dat zorgt voor onrust. Eén voor één mogen de vluchtelingen de grens oversteken. Eenmaal in Macedonië kunnen ze met de trein naar Servië, de volgende stop.

De familie Raed wil verder naar Duitsland of Nederland, maar weet dat ze niet overal welkom zijn. "Ik weet dat ze in sommige landen tegen ons zijn. Uit angst voor de islam en voor het terrorisme. Maar wij zoeken humanitair asiel", zegt Ustad.

"Wij hebben niets met terrorisme te maken, we vluchten voor oorlog. Ik hoop dat Europeanen beseffen wat wij allemaal hebben meegemaakt."

De Balkanroute loopt via Griekenland en Macedonië

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl