Het aangespoelde lichaam van Aylan Kurdi

De foto die de vluchtelingencrisis in iedere huiskamer binnenbrengt

Deze foto van een Syrisch jongetje dat gisteren aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum roept wereldwijd geschokte reacties op. Het zou zomaar kunnen dat hij het symbool wordt van deze vluchtelingencrisis. Inmiddels heeft hij ook een naam gekregen: Aylan Kurdi. De 3-jarige was samen met zijn familie onderweg naar het Griekse eiland Kos.

Maar dat was niet hun eindbestemming, ook Europa niet. Het gezin wilde in Canada een nieuw leven opbouwen. Ze hadden bij familie geld ingezameld om de overtocht mogelijk te maken. Aylan, zijn 5-jarige broertje Galip en hun moeder verdronken nadat het bootje waar ze op zaten botste met een andere vluchtelingenboot. Alleen de vader van het gezin overleefde het ongeluk. Hij wil terug naar Kobani om zijn gezin te begraven.

Wie was Aylan Kurdi uit Kobani en wat gebeurde er met hem? Nieuwsuur heeft een interview met de Turkse fotografe Nilufer Demir die de foto maakte van Aylan op het strand.

De foto die de vluchtelingencrisis in iedere huiskamer binnenbrengt

Hoop op verandering

De foto's van Aylan Kurdi werden gisteren al iconisch genoemd. "Als deze foto's de houding van Europa tegenover vluchtelingen niet veranderen, wat dan wel?", vroeg bijvoorbeeld de Engelse krant The Independent. Veel websites en tv-programma's toonden de foto's en ook op sociale media worden ze veel gedeeld. Op Twitter werd de hashtag "KiyiyaVuranInsanlik" (menselijkheid aangespoeld) al snel trending.

De Turkse fotografe Nilufer Demir werkte gisteren aan een ander verhaal, toen ze op het stand van Bodrum het aangespoelde lichaam van Aylan zag. Ze maakte de foto ook met de hoop dat daarmee iets zou kunnen veranderen voor de vluchtelingen.

Begraven in Kobani

De vader van Aylan, Abdullah Kurdi, heeft in Turkije met de pers gepraat over het ongeluk waarbij zijn gezin omkwam. De boot waarop ze met andere vluchtelingen zaten was nog maar net op weg. "We waren vier minuten op zee en de kapitein zag dat de golven hoog waren en hij stuurde de boot de andere kant op. We werden meteen geraakt."

De kapitein dook vervolgens meteen de zee in, waarna Kurdi het roer van de boot overnam. "Maar de golven waren zo hoog dat de boot omsloeg. Ik probeerde mijn kinderen en vrouw te pakken, maar dat lukte niet. Ze stierven eén voor één. Toen ik ze in mijn armen nam, zag ik dat ze dood waren."

De 40-jarige Kurdi wil zijn vrouw en kinderen terugbrengen naar Kobani, de Syrische stad waar het gezin vandaan was gevlucht, en ze daar begraven. "Ze zijn er niet meer. Ik wil nu alleen nog maar bij hun graf zijn."

Aylan (l) en zijn broer Galip op een oude foto

Naar Canada

Volgens de BBC had de vader geld geleend om de 4000 euro voor de overtocht met een mensensmokkelaar te kunnen betalen. De familie wilde graag naar Canada, waar een zus van de vader woont. Het gezin zou al drie jaar in Turkije hebben gezeten en zou hals over kop zijn toevlucht tot een mensensmokkelaar hebben gezocht omdat volgens de Turkse autoriteiten vandaag een begin zou worden gemaakt met repatriëring naar Syrië.

In Turkije zijn vier verdachten opgepakt in verband met het bootongeluk waarbij in totaal twaalf opvarenden omkwamen. Ze zouden de smokkel van de vluchtelingen naar het Griekse eiland hebben georganiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl